Spirer og frø – produksjon, omsetning og import
Her finner du krav og regler som gjelder for produksjon, omsetting og import av spirer og frø beregnet til spireproduksjon.
Innhold på denne siden
Produksjon av spirer
Produksjon av spirer foregår gjerne ved høy fuktighet kombinert med høy temperatur. Dette gir ekstra gunstige vekstvilkår for eventuelle bakterier som finnes på frøene.
Hvis bakteriene i spirer og frø som spises er sykdomsfremkallende, kan det gi alvorlig sykdom hos mennesker som spiser det.
For å forebygge sykdomstilfeller forårsaket av spirer er det fastsatt hygienekrav for produksjon, omsetning og import av spirer og frø beregnet til spireproduksjon.
Import av spirer og frø til spirer
Varepartier av spirer fra tredjestat (land som ikke er medlemmer i EU, EØS eller EASA) skal kun innføres fra listeførte virksomheter.
Alle sendinger av spirer og frø skal følges av et offisielt sertifikat
Sendinger av spirer og frø beregnet til produksjon av spirer, med opprinnelse i eller sendt fra tredjestat, skal følges av et offisielt sertifikat.
Sertifikatet skal bekrefte at spirene/frøene er produsert under forhold som oppfyller hygienebestemmelsene for primærproduksjon.
Sertifikatet skal være utformet i tråd med mal i forordning (EU) 2020/2235 jf. artikkel 1 (2) (b) og 1 (3) (c), samt bestemmelsene i artikkel 30 og kapittel 51 i vedlegg III (modell SPR).
Meldeplikt til Mattilsynet
Ved import av spirefrø fra tredjestat (land utenfor EU/EØS) skal dette meldes i Mattilsynets skjematjeneste.
Mattilsynet skal ha forhåndsmelding om alle varepartier som importeres fra land utenfor EU/EØS-området. Sendinger om spirer skal meldes i TRACES.
Sendingen skal meldes inn senest 24 timer før varenes ankomst til grensekontrollen. Formålet med å varsle 24 timer på forhånd er at Mattilsynet skal kunne foreta stikkprøvekontroll av varepartiet.
Sporbarhet for spirer og frø
Virksomheter som produserer eller distribuerer spirer eller frø beregnet til spireproduksjon skal kjenne til avsender/opprinnelse, mottaker, volum med mer. Disse opplysningene skal registreres og oppbevares i tråd med kravene.
Godkjenning av spireprodusenter
Alle spireprodusenter skal godkjennes av Mattilsynet.
For at spireprodusenter skal kunne godkjennes må de generelle hygienekravene til primærproduksjon oppfylles. Det stilles blant annet krav til hygienisk produksjon og hygienisk utforming av lokaler, innretninger og utstyr.
Se liste over godkjente spireprodusenter
Slik gjør du
Godkjenning av spireprodusenter
Ved søknad om godkjenning benyttes Mattilsynets skjematjeneste og skjemaet «Ny matbedrift og/eller import, produksjon og engrossalg av matkontaktmaterialer». Velg aktivitet «Mottak og produksjon av vegetabilier» og produksjonsform «Produksjon av spirer».
Prøvetaking
Virksomheter som produserer spirer må ha en prøvetakingsplan som oppfyller kravene om mikrobiologiske kriterier.
For produksjon av spirer stilles det krav til prøvetaking og analyser for:
- Listeria
- Salmonella
- Shigatoksinproduserende E. coli (STEC)
Publikasjoner
Publikasjoner som omhandler spirer og frø.
Felles retningslinje for spireproduksjon
Bransjeorganisasjonen ESSA (European Sprouted Seeds Association) har utarbeidet en retningslinje for hygienisk produksjon av spirer og frø til spiring. Dokumentet har som mål å gi veiledning slik at hygienebestemmelsene for spireproduksjon oppfylles på en god måte.
Retningslinjen tar for seg ulike aspekter rundt blant annet vannbruk, mikrobiologisk testing av frø og spirer, hygienisk produksjonsprosess og sporbarhet.
Les retningslinjen: ESSA hygiene guideline for the production of sprouts and seeds for sprouting.
EFSA-rapport
EFSA (European Food Safety Authority) publiserte i 2011 en rapport om farene knyttet til STEC og andre sykdomsfremkallende bakterier i spirer. Rapporten inneholder mye nyttig informasjon om farene ved spireproduksjon.
Les rapporten: Scientific Opinion on the risk posed by Shiga toxin-producing E. coli (STEC) and other pathogenic bacteria in seeds and sprouted seeds.