Tilsyn med spiseferdige vegetabiler 2024: Revisjon i produksjonsvirksomheter

Mattilsynet vil fra 1. juni til 15. desember 2024 gjennomføre revisjoner i virksomheter som produserer vasket eller ferdig skåret frukt og grønnsaker som er spiseferdige og som omsettes til storkjøkken og detaljhandel.

Publisert

Målet er å undersøke om virksomhetene er kjent med risikoen ved produksjon av spiseferdige vegetabiler og gjennomfører tiltak som sikrer at produktene er trygge for forbrukere. Hovedfokus vil være på farevurderinger og styring med farer, råvarer, håndtering og prøvetaking.

Mattilsynets hovedprioriteringer innen matområdet i 2024.

Bakgrunn for tilsynet

Det har de siste årene vært flere sykdomsutbrudd forårsaket av spiseferdige vegetabiler. Frukt, bær og grønnsaker dyrkes gjerne ute i et lite kontrollerbart miljø og er utsatt for miljøpåvirkning og forurensinger fra miljø. Forurensing kan eksempelvis skje via urent vann, fra jord, ville dyr, og under høsting, transport og lagring. Slike råvarer kan derfor i noen tilfeller være forurenset med sykdomsfremkallende smittestoffer eller uønskede kjemiske stoffer. Et eksempel er forekomst av Salmonella.

Et eksempel på kjemisk forurensning kan være rester av ulovlige plantevernmidler i importerte bladgrønnsaker.

Forurensing av produktene kan også skje ved videre bearbeiding, som ved oppdeling av frukt og grønt, vasking, pakking og lagring.

Ved industriell vasking av spiseferdige vegetabiler som salat, vil det være en mulig fare for krysskontaminering via vaskevannet. Dette kan blant annet skje ved kontakt mellom produkter, fra forurensede partikler som samles i vannet, eller fra selve vannet. Det er derfor viktig at virksomheten har god styring med denne prosessen.

Slik forbereder du deg

Mattilsynet bruker en fast sjekkliste (kravpunktmal) under revisjonene.

Vi oppfordrer alle produksjonsvirksomheter for spiseferdige vegetabiler å gå gjennom sjekklisten og egne rutiner for å sikre at dere følger regelverket og er forberedt på revisjon.