Mattilsynets hovedprioriteringer innen matområdet i 2024
Dette er hovedmålene for det risikobaserte tilsynet for matområdet i 2024. I tillegg til disse, vil Mattilsynet, som vanlig, ivareta løpende oppgaver, blant annet hendelser, prøvetaking, søknadsbehandlinger og oppfølging av bekymringsmelding.
Innhold på denne siden
- Produksjonsvirksomhetene er kjent med risikoen ved produksjon av spiseferdige næringsmidler.
- Matprodusenter skal sikre riktig allergenmerking på produktene sine
- Virksomhetene skal ikke markedsføre kosttilskudd med ulovlige påstander.
- Virksomhetene som omsetter kosttilskudd via internett, skal ikke selge produkter med ulovlig innhold eller mangelfull merking
- Cateringkjøkken og serveringssteder håndterer råvarer og produkter på en trygg måte
Mattilsynet skal til enhver tid prioritere ressursene sine der sannsynligheten for regelbrudd og konsekvensene av disse er størst. Med dette som utgangspunkt velger Mattilsynet hvert år ut noen områder som blir prioritert både i veiledningsarbeid og utøvende tilsyn.
Produksjonsvirksomhetene er kjent med risikoen ved produksjon av spiseferdige næringsmidler.
De tar ansvar og gjennomfører tiltak som sikrer at spiseferdige næringsmidler er trygge for forbruker.
Hvorfor velger Mattilsynet å prioritere dette i 2024?
I de siste årene har det vært flere utbrudd forårsaket av spiseferdige næringsmidler. Mattilsynet vil derfor se nærmere på virksomheter som produserer spiseferdige risikoprodukter innen kategoriene kjøttprodukter, melkeprodukter, sjømat og frukt og grønt. Eksempel på slike næringsmidler er salat, rakfisk, røykt og gravet fisk, kjøttpålegg og bløte oster.
Hva er spiseferdige næringsmidler?
Spiseferdige næringsmidler er næringsmidler som produsenten eller fabrikanten har framstilt med henblikk på direkte konsum uten at koking eller annen tilberedning er nødvendig for å fjerne, eller redusere til et akseptabelt nivå, uønskede mikroorganismer.
Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette?
Mattilsynet vil gjøre det enklere for virksomhetene å ivareta sitt ansvar for trygg produksjon av spiseferdige næringsmidler. Ett av Mattilsynets tiltak er derfor å gjennomgå og oppdatere vår informasjon og veiledning om risikoer ved slik produksjon. Dette gjelder informasjon og veiledning om biologiske og kjemiske farer som sykdomsfremkallende mikroorganismer, prosessfremkalte stoffer og rester av plantevernmidler.
Vi skal også føre tilsyn hos enkelte virksomheter. Vi vil da kunne vurdere om virksomheten gjennomfører tiltak som sikrer at spiseferdige næringsmidler er trygge for forbruker. Dette gjelder både biologiske og kjemiske farer.
Hva betyr det for deg, og hva kan du/din virksomhet forvente?
Det kan bli aktuelt å involvere enkelte virksomheter i vårt arbeid med å forbedre informasjon og veiledning på mattilsynet.no.
Ved tilsyn vil vi ha fokus på virksomhetens fareanalyse og styringstiltak for å sikre trygg mat. Mattilsynet vil, der det er relevant, undersøke hvordan virksomhetene sikrer at næringsmidlene er trygge med hensyn til de mikrobiologiske kriteriene og regelverket for fremmedstoffer.
Her kan du se tilsynsmalen vi vil bruke:
Veiledning og tilsynsmal 2024 – røkt og gravet laksefisk og rakfisk (PDF)
Mer informasjon
Her finner du informasjon om hvordan du kan produsere mat slik at den blir trygg
Matprodusenter skal sikre riktig allergenmerking på produktene sine
Allergener er en samlebetegnelse for ingredienser som kan forårsake allergi eller intoleranse hos forbruker.
Hvorfor velger Mattilsynet å prioritere dette i 2024?
Det er 14 allergifremkallende ingredienser (allergener) som alltid skal angis i merkingen når de brukes i en matvare. Dette gjelder både ferdigpakket og ikke-ferdigpakket mat som omsettes. Allergenene i ferdigpakket mat skal være framhevet i ingredienslisten slik at de blir mer synlige. Dette er for at forbruker lett kan oppdage om matvaren inneholder allergener. Dere kan lese om kravene til merking av matvarer med allergener.
Mangelfull merking av allergener kan medføre helsefare for en allergiker. Feil merking av allergener er en vanlig årsak for tilbaketrekking av matvarer, da matvarene kan utgjøre en helserisiko for forbruker.
Resultater av tilsynskampanjer der Mattilsynet ser på merking av ulike matvarer («merkesjekker»), viser at mange matprodusenter ikke merker allergener på riktig måte. Se Merkesjekken
Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette?
Mattilsynet planlegger å gi næringen og egne inspektører mer informasjon om fortolkning av regelverket for allergener, samt å verifisere etterlevelse av regelverket hos utvalgte virksomheter som produserer sammensatte produkter, som for eksempel pizza og supper, og brødvarer.
Hva betyr det for deg, og hva kan du/din virksomhet forvente?
Vi ønsker å vite hva som er utfordrende for din virksomhet når det gjelder merking av matvarer med allergener. Har dere noen innspill til dette, ber vi dere å sende de til deres interesseorganisasjoner. Innspillene fra bransjen kan hjelpe oss å utbedre vårt veiledningsmateriell om allergener.
Dere bør gå gjennom egne rutiner for allergenmerking, og kontrollere at de er hensiktsmessige og oppdaterte. Kampanjerapporter fra merkesjekker (Merkesjekken | Mattilsynet) inneholder mye informasjon om tolkning av regelverkskrav, som kan være relevant for deres virksomhet/bransje.
Dersom vi gjennomfører tilsyn med merking av deres produkter, vil vi kontrollere om merkingen av allergener i ingredienslisten er i samsvar med resept og krav i regelverket. Dere må også være forberedt på at vi kan spørre dere om deres risikovurderinger og rutiner knyttet til allergener.
Resultater av dette arbeidet blir sammenstilt og gjort tilgjengelig for virksomheter og publikum på mattilsynet.no.
Relevante lenker
Virksomhetene skal ikke markedsføre kosttilskudd med ulovlige påstander.
Tidligere er det funnet omfattende brudd på regelverket rundt påstander.
Hvorfor velger Mattilsynet å prioritere dette i 2024?
Mattilsynet gjennomførte i 2020 et nasjonalt tilsynsprosjekt om «Ulovlige påstander om kosttilskudd». Her ble det funnet brudd på regelverket på alle kosttilskuddene som var omfattet av prosjektet. De fleste av kosttilskuddene som inngikk i prosjektet var markedsført med medisinske påstander, noe som er forbeholdt medisiner og derfor ikke er lovlig å bruke på kosttilskudd.
Kosttilskudd som omsettes i Norge skal følge alle regelverkskravene til markedsføring og merking av kosttilskudd. Det er viktig at merkingen og markedsføringen er riktig, slik at forbrukeren kan ta bevisste og riktige valg, når de kjøper kosttilskudd.
Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette, og hva kan dere som virksomhet forvente?
Som virksomhet skal dere være kjent med reglene som gjelder når dere skal merke og markedsføre kosttilskudd med ernærings- og helsepåstander. Kosttilskudd som markedsføres på det norske markedet skal følge merkeregelverkene før kosttilskuddene omsettes.
På våre nettsider informerer og veileder Mattilsynet om riktig og lovlig bruk av ernærings- og helsepåstander, som også gjelder for kosttilskudd. Her finner dere også en veileder som forteller hvordan dere kan bruke ernærings- og helsepåstander riktig.
Mattilsynet vil i 2024 bruke ulike kanaler, som for eksempel sosiale medier og webinarer til å gi både næring og forbrukere god og oppdatert informasjon om riktig bruk av ernærings- og helsepåstander. Mattilsynet vil også informere om regelverksavklaringer, som kommer i forbindelse med at klagesaker om kosttilskudd avgjøres.
Relevante lenker
Veileder om ernærings- og helsepåstander.
Rapport, Kosttilskuddprosjekt 2020 - Ulovlige påstander om kosttilskudd
Virksomhetene som omsetter kosttilskudd via internett, skal ikke selge produkter med ulovlig innhold eller mangelfull merking
Kosttilskuddsmarkedet har endret seg over tid og omsetning av kosttilskudd via netthandelen er økende.
Hvorfor velger Mattilsynet å prioritere dette i 2024?
Det er mange ulike regelverk som skal følges når en virksomhet skal omsette kosttilskudd. Det er viktig at kosttilskudd som omsettes på det norske markedet er helsemessig trygge, at det ikke er tilsatt ulovlige ingredienser/stoffer i produktene og at markedsføringen av kosttilskuddet er riktig og lovlig. Dette er viktig for at forbrukerne kan ta bevisste og riktige valg når de kjøper kosttilskudd.
Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette?
Mattilsynet vil informere og gi veiledning om regelverket, både det som er lovlig og ulovlig. Mattilsynet vil også veilede om hva som er lovlige og ulovlige innholdsstoffer og om hvordan kosttilskudd skal merkes.
Hva kan du og din virksomhet forvente?
Som virksomhet må dere være kjent med de reglene som gjelder når dere omsetter kosttilskudd, både med hensyn til tilsetning av ingredienser/stoffer og hvordan kosttilskuddenes skal merkes og markedsføres. Kosttilskudd som omsettes skal følge reglene, både forskrift om kosttilskudd og alle tilhørende forskrifter, før kosttilskuddet kan omsettes på det norske markedet.
Veileder om kosttilskudd
I veilederen om kosttilskudd finner du informasjon om hva dere må kjenne til og ta stilling til når dere skal omsette kosttilskudd. Denne veilederen kan også være nyttig for deg som skal kjøpe kosttilskudd.
Cateringkjøkken og serveringssteder håndterer råvarer og produkter på en trygg måte
Mattilsynet vil bidra til at serveringssteder får bedre kunnskap om hvordan enkelte råvarer og produkter skal håndteres for å være trygge.
Hvorfor velger Mattilsynet å prioritere dette i 2024?
Vi skal også jobbe med å øke forståelsen for hvorfor det er viktig å følge anvisningene som produsenter eventuelt setter.
De senere årene har vi flere eksempler på at forbrukere har blitt syke av ulike produkter som ikke er håndtert eller servert på en måte som gjør at de er trygge. Noen ganger har produsenten gitt en anvisning av hvordan produktet skal håndteres. Det kan for eksempel være at kjøttdeig skal stekes helt gjennom eller at importerte bær bør kokes før de brukes i spiseferdige produkter som smoothies eller kaker. Andre ganger finnes ikke slik anvisning. Det krever at den som skal servere produktet har god kunnskap om trygg håndtering og bruk.
Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette?
I 2024 vil Mattilsynet jobbe med å sikre god og oppdatert veiledning om trygg bruk av råvarer og produkter. Vi vil oppdatere eksisterende veiledning, i tillegg til å utarbeide ny veiledning på utvalgte tema. Det viktigste arbeidet blir likevel å gjøre veiledningen så lett tilgjengelig som mulig. I dette arbeidet vil vi bruke ulike kanaler for å nå virksomhetene, som for eksempel sosiale medier, annonser og lokale og nasjonale bransjemøter. Selv om cateringkjøkken er den prioriterte målgruppen, vil den samme informasjonen være aktuell for de fleste typer av serveringsvirksomheter.
I 2025 vil vi følge opp informasjonsarbeidet ved å gjøre tilsyn i et utvalg av cateringvirksomheter. Hensikten med tilsynene er å kunne vurdere status for om vi har nådd ut med informasjonen, og om virksomhetene har rutiner, eventuelt har tilpasset sine rutiner, slik at de sikrer trygg mat.
Hva betyr det for deg, og hva kan du/din virksomhet forvente?
Du kan lese om generelle krav til trygg mat på Mattilsynets sider om temaet. Det vil etter hvert komme mer og oppdatert informasjon spesielt rettet mot trygg håndtering av produkter. Dette bør du sette deg inn i. Dere bør gå gjennom egne rutiner for trygg mat, og kontrollere at de er gode, oppdaterte og i tråd med regelverket. Dere bør både se på om dere følger egne rutiner og om rutinene er gode nok for å sikre trygg servering av mat.
Dersom Mattilsynet kommer på tilsyn vil vi i første rekke se om dere håndterer råvarer og produkter på en god måte. Vi vil spørre om dere kjenner til den informasjonen som er tilgjengelig. Dere må også være forberedt på at vi kan se på generelle hygienekrav, renhold og vedlikehold.
Relevante lenker
Startpakke for nye matbedrifter