Krav til sporbarhet og krav om identifikasjons- og stempelmerking av animalsk mat
Sporbarhet er viktig for å sikre trygg mat. Man skal kunne finne ut hvor produktene kommer fra hvis det viser seg at maten ikke er trygg eller er av feil kvalitet.
Innhold på denne siden
- Utvidede krav til sporbarhet av animalske produkter
- Krav til identifikasjons- og stempelmerking av produkter av animalsk opprinnelse
- Hvordan ser identifikasjonsmerket og stempelmerket ut?
- Stempelmerket på skrotter av større dyr
- Identifikasjonsmerker på produkter - hvem, hvor og hvordan
- Identifikasjonsmerker ved ompakking eller videreforedling
- Identifikasjonsmerker – forsegling av emballert ferskt kjøtt og spiselige slaktebiprodukter
- Identifikasjonsmerking ved bulk-transport til andre virksomheter
- Identifikasjonsmerking ved annen transport til andre virksomheter
Utvidede krav til sporbarhet av animalske produkter
Av hensyn til trygg mat er det særlig viktig at animalske produkter kan spores.
Det er derfor gitt utvidede krav til sporing av slike produkter.
Regelverk
Forskrift om næringsmiddelhygiene
Artikkel 3
Krav til sporbarhet
-
a. en nøyaktig beskrivelse av næringsmiddelet, -
b. volum eller mengde av næringsmiddelet, -
c. navn og adresse til den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som næringsmiddelet ble sendt fra, -
d. navn og adresse til avsenderen (eieren) dersom denne er en annen enn den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som næringsmiddelet ble sendt fra, -
e. navn og adresse til den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som næringsmiddelet ble sendt til, -
f. navn og adresse til mottakeren (eieren) dersom denne er en annen enn den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som næringsmiddelet ble sendt til, -
g. en henvisning som identifiserer partiet eller forsendelsen, alt etter hva som er hensiktsmessig, og -
h. avsendelsesdato.
Kilde: Lovdata.no
Krav til identifikasjons- og stempelmerking av produkter av animalsk opprinnelse
Virksomheter som produserer næringsmidler av animalsk opprinnelse (unntatt detaljister), skal være godkjent av Mattilsynet.
Godkjente virksomheter blir tildelt et godkjenningsnummer av Mattilsynet og listeført på nettet, se lister over godkjente produkter og virksomheter.
Produkter av animalsk opprinnelse som er produsert i en godkjent virksomhet, skal påføres et identifikasjonsmerke (identifikasjonsmerke) eller et stempelmerke, som blant annet angir virksomhetens godkjenningsnummer.
Hvordan ser identifikasjonsmerket og stempelmerket ut?
Identifikasjonsmerker og stempelmerker er like for alle animalske næringsmidler.
Merket skal være ovalt, og det skal angi Norge eller NO, virksomhetens godkjenningsnummer og en betegnelse for det europeiske fellesskapet. I Norge bruker vi betegnelsen EFTA.
I tillegg benyttes et nasjonalt stempelmerke for kjøtt. Dette benyttes kun i spesielt angitte tilfeller og er firkantet slik at det ikke kan forveksles med det ovale merket.
Stempelmerket på skrotter av større dyr
Stempelmerket skal påføres skrotter av større dyr som svin, storfe, småfe (sau og geit), hester, oppdrettsvilt og viltlevende storvilt, når de er kontrollert og funnet egnet til konsum.
Den offentlige veterinæren på slakteriet/viltbehandlingsanlegget har ansvaret for kontrollen, og at stempelmerket settes på. Det ovale stempelmerkets bokstaver og tall skal ha en bestemt størrelse. Det nasjonale firkantede stempelmerket brukes på kjøtt som kun kan omsettes i Norge.
Det benyttes i dag kun for stempling av godkjent ferskt kjøtt av tamrein og vilt som inneholder radioaktivt cesium innenfor fastsatte verdier.
Regelverk
Forskrift om offentlig kontroll - animalsk produksjon, forordning (EU) 2019/624 og forordning (EU) 2019/627
Tekniske krav til stempelmerket og praktiske ordninger for påføring av det
-
a. ►M2 stempelmerket påføres bare tamme hov- og klovdyr og oppdrettsvilt av pattedyr, unntatt haredyr, som har gjennomgått kontroll ante mortem og post mortem, og viltlevende storvilt som har gjennomgått kontroll post mortem, i samsvar med artikkel 18 nr. 2 bokstav a), b) og c) i forordning (EU) 2017/625, dersom det ikke er noen grunn til å erklære kjøttet uegnet til konsum. Stempelmerket kan imidlertid påføres før resultatene av eventuell undersøkelse for trikinose og/eller TSE-analyse foreligger, i samsvar med bestemmelsene fastsatt i henholdsvis artikkel 4 nr. 3 i gjennomføringsforordning (EU) 2015/1375 og i kapittel A i vedlegg III til forordning (EF) nr. 999/2001, avsnitt I nr. 6.2 og 6.3 og avsnitt II nr. 7.2 og 7.3. ◄M2 -
b. stempelmerket påføres skrottens utvendige overflate i form av merking med blekk eller brennmerke på en slik måte at hver del har et stempelmerke dersom skrotten på slakteriet deles i halve eller kvarte skrotter, eller dersom halve skrotter deles i tre deler.
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om offentlig kontroll - animalsk produksjon, forordning (EU) 2019/624 og forordning (EU) 2019/627
Vedlegg II
Praktiske ordninger for stempelmerket i samsvar med artikkel 48
-
a. Navnet på den staten der virksomheten ligger, enten skrevet helt ut med blokkbokstaver eller i form av en kode på to bokstaver i samsvar med den relevante ISO-koden. Kodene for medlemsstatene* er imidlertid BE, BG, CZ, DK, DE, EE, IE, GR, ES, FR, HR, IT, CY, LV, LT, LU, HU, MT, NL, AT, PL, PT, RO, SI, SK, FI, SE og UK(NI). ◄ M1 -
b. Slakteriets godkjenningsnummer. -
c. Forkortelsen CE, EC, EF, EG, EK, EO, EY, ES, EÜ, EB, EZ, KE eller WE (når merket påføres i en virksomhet som ligger i Unionen). Disse forkortelsene skal ikke angis på merker som påføres kjøtt som importeres til Unionen fra slakterier utenfor Unionen.
◄ M1
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om offentlig kontroll - animalsk produksjon, forordning (EU) 2019/624 og forordning (EU) 2019/627
Kapittel III. Nasjonale bestemmelser om særskilt stempelmerking og identifikasjonsmerking av ferskt kjøtt og produkter av kjøtt fra tamrein og vilt som inneholder radioaktivt cesium mellom 600 og 3 000 Bq/kg
§ 5. Virkeområde
§ 6. Omsetningsområde
§ 7. Særskilt stempelmerking
-
1. Øverst i firkanten skal NORGE angis med store bokstaver. -
2. I midten av firkanten skal virksomhetens godkjenningsnummer angis. -
3. Nederst i firkanten skal N angis.
§ 8. Særskilt identifikasjonsmerking
Kilde: Lovdata.no
Identifikasjonsmerker på produkter - hvem, hvor og hvordan
Driftsansvarlig for godkjente næringsmiddelvirksomheter har ansvaret for å påføre et identifikasjonsmerke på de animalske produktene.
Identifikasjonsmerket skal settes på før produktene forlater virksomheten. Mattilsynet kontrollerer at merkene brukes riktig.
Identifikasjonsmerking er ikke en del av forbrukermerkingen. Den er en del av virksomhetens system for sporing av næringsmidler og myndighetens kontroll med sporbarhet herunder at varene er produsert og håndtert i godkjente virksomheter.
Identifikasjonsmerker kan påføres på innpakningen og/eller emballasjen alt etter hvordan de ulike produktene presenteres.
Der er ikke krav om en bestemt størrelse for identifikasjonsmerker. Merket skal være lett leselig, skal ikke kunne slettes og det skal være godt synlig for Mattilsynet, se avsnitt I B nr.5 i vedlegg II.
Vær oppmerksom på at det er tilleggskrav for enkelte animalske produkter.
Definisjoner:
- Innpakking/innpakning: plassering av et næringsmiddel i en innpakning eller en beholder som er i direkte kontakt med det aktuelle næringsmiddelet, og selve denne innpakningen eller beholderen
- Emballering/emballasje: plassering av ett eller flere innpakkede næringsmidler i en ytre beholder, og selve denne ytre beholderen
Regelverk
Forskr om hygieneregler, animalske næringsmidler
Artikkel 5
Stempel- og identifikasjonsmerking
-
a. et stempelmerke som er påført i samsvar med forordning (EF) nr. 854/2004,
eller -
b. et identifikasjonsmerke som er påført i samsvar med avsnitt I i vedlegg II til denne forordning, dersom nevnte forordning ikke inneholder bestemmelser om påføring av et stempelmerke.
Kilde: Lovdata.no
Forskr om hygieneregler, animalske næringsmidler
Avsnitt I: Identifikasjonsmerking
-
1. Identifikasjonsmerket skal påføres før produktet forlater produksjonsvirksomheten.
-
2. Når emballasjen og/eller innpakningen fjernes fra et produkt, eller det foredles videre på en annen virksomhet, skal imidlertid produktet påføres et nytt merke. I slike tilfeller skal det nye merket angi godkjenningsnummeret til den virksomheten der disse arbeidsoperasjonene finner sted.
-
3. Et identifikasjonsmerke er ikke nødvendig på eggpakker som påføres pakkeriets kode i samsvar med del A i vedlegg XIV til rådsforordning (EF) nr. 1234/2007.*
-
4. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak må i samsvar med artikkel 18 i forordning (EF) nr. 178/2002 ha innført ordninger og framgangsmåter for å identifisere de næringsmiddelforetakene som de har mottatt produkter av animalsk opprinnelse fra, og som de har levert slike produkter til.
-
5. Merket skal være lett leselig og ikke kunne slettes, og bestå av tydelige tegn. Det skal være godt synlig for vedkommende myndigheter. -
6. Merket skal angi navnet på den staten der virksomheten ligger, enten skrevet helt ut eller vist som en kode på to bokstaver i samsvar med den relevante ISO-standarden. ►M22 Kodene for medlemsstatene* er imidlertid BE, BG, CZ, DK, DE, EE, GR, ES, FR, HR, IE, IT, CY, LV, LT, LU, HU, MT, NL, AT, PL, PT, SI, SK, FI, RO, SE og UK(NI).
◄M22
►M2 – – – ◄M2 -
7. Merket skal angi virksomhetens godkjenningsnummer. Dersom en virksomhet framstiller både næringsmidler som omfattes av denne forordning, og næringsmidler som ikke omfattes av den, kan den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket benytte samme identifikasjonsmerke på begge typer næringsmidler.
►M6
►M13 -
8. Når merket påføres i en virksomhet som ligger i Fellesskapet, skal det være ovalt og inneholde forkortelsen CE, EB, EC, EF, EFTA, EG, EK, EO, EY, ES, EÜ, EK, EZ eller WE.
◄M13Disse forkortelsene må ikke angis på merker som påføres produkter som importeres til Fellesskapet fra virksomheter utenfor Fellesskapet.
◄ M6
-
9. Avhengig av hvordan de forskjellige produktene av animalsk opprinnelse presenteres, kan merket påføres direkte på produktet, innpakningen eller emballasjen, eller det kan trykkes på en etikett som festes på produktet, innpakningen eller emballasjen. Merket kan også bestå av en brikke av solid materiale som ikke kan tas av. -
10. Når det gjelder emballasje som inneholder nedskåret kjøtt eller slaktebiprodukter, skal merket settes på en etikett som festes på emballasjen, eller trykkes på emballasjen på en slik måte at det ødelegges når emballasjen åpnes. Dette er imidlertid ikke nødvendig dersom emballasjen ødelegges idet den åpnes. Når innpakningen gir samme beskyttelse som emballasjen, kan merket festes på innpakningen. -
11. Når det gjelder produkter av animalsk opprinnelse som transporteres i transportcontainere eller engrosemballasjer og som er beregnet på videre håndtering, foredling, innpakking eller emballering i en annen virksomhet, kan merket settes på utsiden av containeren eller emballasjen. -
12. Når det gjelder produkter av animalsk opprinnelse i flytende form, granulert form eller i pulverform som transporteres i bulk, og fiskerivarer som transporteres i bulk, er det ikke nødvendig med et identifikasjonsmerke dersom ledsagende dokumentasjon inneholder opplysningene som er angitt i nr. 6, 7 og eventuelt 8. -
13. Dersom produkter av animalsk opprinnelse er plassert i en emballasje beregnet på direkte levering til sluttforbrukeren, er det tilstrekkelig at merket settes bare på utsiden av denne emballasjen. -
14. Når merket settes direkte på produkter av animalsk opprinnelse, må fargene som brukes, være godkjent i samsvar med fellesskapsbestemmelsene om fargestoffer i næringsmidler.
Kilde: Lovdata.no
Identifikasjonsmerker ved ompakking eller videreforedling
Hvis et animalsk produkt ompakkes i en annen godkjent virksomhet, dvs. innpakningen eller emballasjen åpnes eller skiftes ut, skal denne virksomheten sette sitt identifikasjonsmerke på innpakning og/eller emballasje.
Hvor identifikasjonsmerket påføres er avhengig av om det er kun emballasjen som åpnes, eller om innpakningen også åpnes. Dersom kun emballasjen åpnes, skal virksomhetens identifikasjonsmerke settes på ny emballasje. Dersom innpakningen også åpnes, kan virksomheten sette sitt identifikasjonsmerke enten på ny innpakning og/eller på ny emballasje. Produkter kan dermed ha flere identifikasjonsmerker.
Hvis et animalsk produkt videreforedles i en annen godkjent virksomhet, skal foredlingsvirksomheten sette på sitt identifikasjonsmerke enten på innpakningen og/eller på emballasjen. Også i dette tilfellet kan produktet ha identifikasjonsmerker fra begge virksomhetene.
Regelverk
Forskr om hygieneregler, animalske næringsmidler
Vedlegg II
Krav som gjelder flere produkter av animalsk opprinnelse
Avsnitt I: Identifikasjonsmerking
-
1. Identifikasjonsmerket skal påføres før produktet forlater produksjonsvirksomheten.
-
2. Når emballasjen og/eller innpakningen fjernes fra et produkt, eller det foredles videre på en annen virksomhet, skal imidlertid produktet påføres et nytt merke. I slike tilfeller skal det nye merket angi godkjenningsnummeret til den virksomheten der disse arbeidsoperasjonene finner sted.
-
3. Et identifikasjonsmerke er ikke nødvendig på eggpakker som påføres pakkeriets kode i samsvar med del A i vedlegg XIV til rådsforordning (EF) nr. 1234/2007.*
-
4. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak må i samsvar med artikkel 18 i forordning (EF) nr. 178/2002 ha innført ordninger og framgangsmåter for å identifisere de næringsmiddelforetakene som de har mottatt produkter av animalsk opprinnelse fra, og som de har levert slike produkter til.
-
5. Merket skal være lett leselig og ikke kunne slettes, og bestå av tydelige tegn. Det skal være godt synlig for vedkommende myndigheter. -
6. Merket skal angi navnet på den staten der virksomheten ligger, enten skrevet helt ut eller vist som en kode på to bokstaver i samsvar med den relevante ISO-standarden. ►M22 Kodene for medlemsstatene* er imidlertid BE, BG, CZ, DK, DE, EE, GR, ES, FR, HR, IE, IT, CY, LV, LT, LU, HU, MT, NL, AT, PL, PT, SI, SK, FI, RO, SE og UK(NI).
◄M22
►M2 – – – ◄M2 -
7. Merket skal angi virksomhetens godkjenningsnummer. Dersom en virksomhet framstiller både næringsmidler som omfattes av denne forordning, og næringsmidler som ikke omfattes av den, kan den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket benytte samme identifikasjonsmerke på begge typer næringsmidler.
►M6
►M13 -
8. Når merket påføres i en virksomhet som ligger i Fellesskapet, skal det være ovalt og inneholde forkortelsen CE, EB, EC, EF, EFTA, EG, EK, EO, EY, ES, EÜ, EK, EZ eller WE.
◄M13Disse forkortelsene må ikke angis på merker som påføres produkter som importeres til Fellesskapet fra virksomheter utenfor Fellesskapet.
◄ M6
-
9. Avhengig av hvordan de forskjellige produktene av animalsk opprinnelse presenteres, kan merket påføres direkte på produktet, innpakningen eller emballasjen, eller det kan trykkes på en etikett som festes på produktet, innpakningen eller emballasjen. Merket kan også bestå av en brikke av solid materiale som ikke kan tas av. -
10. Når det gjelder emballasje som inneholder nedskåret kjøtt eller slaktebiprodukter, skal merket settes på en etikett som festes på emballasjen, eller trykkes på emballasjen på en slik måte at det ødelegges når emballasjen åpnes. Dette er imidlertid ikke nødvendig dersom emballasjen ødelegges idet den åpnes. Når innpakningen gir samme beskyttelse som emballasjen, kan merket festes på innpakningen. -
11. Når det gjelder produkter av animalsk opprinnelse som transporteres i transportcontainere eller engrosemballasjer og som er beregnet på videre håndtering, foredling, innpakking eller emballering i en annen virksomhet, kan merket settes på utsiden av containeren eller emballasjen. -
12. Når det gjelder produkter av animalsk opprinnelse i flytende form, granulert form eller i pulverform som transporteres i bulk, og fiskerivarer som transporteres i bulk, er det ikke nødvendig med et identifikasjonsmerke dersom ledsagende dokumentasjon inneholder opplysningene som er angitt i nr. 6, 7 og eventuelt 8. -
13. Dersom produkter av animalsk opprinnelse er plassert i en emballasje beregnet på direkte levering til sluttforbrukeren, er det tilstrekkelig at merket settes bare på utsiden av denne emballasjen. -
14. Når merket settes direkte på produkter av animalsk opprinnelse, må fargene som brukes, være godkjent i samsvar med fellesskapsbestemmelsene om fargestoffer i næringsmidler.
Avsnitt II: Mål for HACCP-baserte framgangsmåter
-
1. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som driver slakterier, skal sikre at de framgangsmåtene som de har innført i samsvar med de allmenne kravene i artikkel 5 i forordning (EF) nr. 852/2004, oppfyller de kravene som ifølge fareanalysen viser seg å være nødvendige, samt de særlige kravene oppført i nr. 2. -
2. Framgangsmåtene skal garantere at ethvert dyr, eller når det er relevant, hvert parti dyr som ankommer slakteriet: -
a. identifiseres korrekt, -
b. ledsages av de relevante opplysningene fra opprinnelsesenheten nevnt i avsnitt III, -
c. ikke kommer fra en driftsenhet eller et område som er underlagt forbud mot forflytning av dyr eller andre restriksjoner av hensyn til dyrs eller menneskers helse, bortsett fra når vedkommende myndighet tillater det, -
d. er rent, -
e. er friskt, så vidt den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket kan bedømme,
og -
f. med hensyn til dyrevelferd er i en tilfredsstillende tilstand ved ankomst til slakteriet.
-
-
3. Dersom kravene nevnt i nr. 2 ikke er oppfylt, skal den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket underrette den offentlige veterinæren og treffe hensiktsmessige tiltak.
Avsnitt III: Opplysninger om næringsmiddelkjeden
-
1. Driftsansvarlige for slakterier må ikke ta i mot dyr på slakteriets område før de har anmodet om og mottatt relevante opplysninger om næringsmiddelkjeden, som finnes i fortegnelsene som opprinnelsesenheten fører i samsvar med forordning (EF) nr. 852/2004.
◄ M6 -
2. Driftsansvarlige for slakterier skal motta opplysningene minst 24 timer før dyrene ankommer slakteriet, bortsett fra i de tilfellene som er nevnt i nr. 7.
► M6 -
3. De relevante opplysningene om næringsmiddelkjeden nevnt i nr. 1 skal særlig omfatte:
◄ M6
►M15-
a. opprinnelsesenhetens tilstand eller den regionale dyrehelsetilstanden, og om det er offisielt anerkjent at enheten anvender kontrollerte oppstallingsforhold med tanke på trikiner i samsvar med kapittel I del A i vedlegg IV til kommisjonsforordning (EF) nr. 2075/2005,*
-
b. dyrenes helsetilstand, -
c. veterinærpreparater eller andre behandlinger som dyrene har fått i løpet av et relevant tidsrom og som har en tilbakeholdingstid på mer enn null dager, samt behandlingsdato og tilbakeholdingstid, -
d. forekomsten av sykdommer som kan påvirke kjøttets trygghet, -
e. resultatene, dersom de er relevante for å verne folkehelsen, av alle analyser som er utført på prøver tatt fra dyrene eller andre prøver tatt for å diagnostisere sykdommer som kan påvirke kjøttets trygghet, herunder prøver som er tatt som ledd i overvåking og kontroll av zoonoser og restmengder, -
f. relevante rapporter om tidligere undersøkelser ante mortem og post mortem av dyr fra samme opprinnelsesenhet, herunder særlig rapporter fra den offentlige veterinæren, -
g. produksjonsdata, når de kan gi opplysninger om forekomst av sykdom,
og -
h. navn og adresse til den private veterinæren som vanligvis er engasjert av opprinnelsesenheten.
-
-
4. -
a. Det er imidlertid ikke nødvendig for den driftsansvarlige for slakteriet å motta: -
i. opplysningene nevnt i nr. 3 bokstav a), b), f) og h), dersom den driftsansvarlige allerede har kjennskap til disse opplysningene (for eksempel gjennom en fast ordning eller et kvalitetssikringssystem),
eller -
ii. opplysningene nevnt i nr. 3 bokstav a), b), f) og g), dersom produsenten erklærer at det ikke er noen relevante opplysninger å innrapportere.
-
-
b. Opplysningene behøver ikke å foreligge som et ordrett utdrag fra journalene til opprinnelsesenheten. De kan leveres gjennom elektronisk datautveksling eller i form av en standardisert erklæring undertegnet av produsenten.
-
-
5. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som beslutter å motta dyr på slakteriområdet etter å ha vurdert de relevante opplysningene om næringsmiddelkjeden, skal omgående gjøre opplysningene tilgjengelige for den offentlige veterinæren, og bortsett fra i tilfellene nevnt i nr. 7, minst 24 timer før dyret eller partiet ankommer. Den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket skal underrette den offentlige veterinæren om eventuelle opplysninger som kan gi opphav til helsemessige farer før det aktuelle dyret blir undersøkt ante mortem. -
6. Dersom et dyr ankommer slakteriet uten opplysninger om næringsmiddelkjeden, skal den driftsansvarlige omgående underrette den offentlige veterinæren. Dyret kan ikke slaktes før den offentlige veterinæren tillater det.
► M7 -
7. Dersom vedkommende myndighet tillater det, og forutsatt at det ikke er til hinder for at målene med denne forordning nås, kan opplysninger om næringsmiddelkjeden ankomme mindre enn 24 timer før dyrene av alle arter som opplysningene gjelder, ankommer slakteriet, eller følge disse dyrene til slakteriet. Alle opplysninger om næringsmiddelkjeden som kan medføre alvorlige forstyrrelser i slakteriets virksomhet dersom de blir kjent, skal imidlertid stilles til rådighet for den driftsansvarlige for slakteriet i tilstrekkelig tid før dyrene ankommer slakteriet til at vedkommende kan planlegge slakteriets virksomhet på grunnlag av dem. Den driftsansvarlige for slakteriet skal vurdere de relevante opplysningene og oversende de mottatte opplysningene om næringsmiddelkjeden til den offentlige veterinæren. Dyrene kan ikke slaktes eller slaktebehandles før den offentlige veterinæren tillater det.
◄ M7 -
8. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal kontrollere passene som ledsager enhovede husdyr for å sikre at dyret er beregnet på slakting til konsum. Dersom de tar imot dyret til slakting, må de overlevere passet til den offentlige veterinæren.
► M10 Avsnitt IV: Krav til fryste næringsmidler av animalsk opprinnelse
-
1. I dette avsnitt menes med «produksjonsdato»: -
a. dato for slakt for skrotter, halve skrotter eller kvarte skrotter, -
b. dato for avliving for kropper av viltlevende vilt, -
c. dato for høsting eller fangst for fiskerivarer, -
d. dato for foredling, oppskjæring, hakking eller tilberedning for alle andre næringsmidler av animalsk opprinnelse.
-
-
2. Fram til det produksjonsledd der et næringsmiddel er merket i samsvar med direktiv 2000/13/EF eller skal videreforedles, må driftsansvarlige for næringsmiddelforetak sikre at den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som mottar næringsmiddelet, og vedkommende myndighet på forespørsel, får følgende opplysninger: -
a. produksjonsdatoen og -
b. frysedatoen dersom denne er forskjellig fra produksjonsdatoen.
Når et næringsmiddel produseres av et parti råvarer med ulike produksjons- og frysedatoer, må den eldste produksjonsdatoen og/eller frysedatoen gjøres tilgjengelig. -
-
3. Leverandøren av det fryste næringsmiddelet kan velge hvilket format opplysningene skal gjøres tilgjengelige i, forutsatt at de opplysningene som kreves etter nr. 2, gjøres tilgjengelige på en klar og utvetydig måte og lett kan finnes av den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som mottar næringsmiddelet.
◄ M10
Kilde: Lovdata.no
Identifikasjonsmerker – forsegling av emballert ferskt kjøtt og spiselige slaktebiprodukter
For emballert ferskt kjøtt og spiselige slaktebiprodukter skal identifikasjonsmerket fungere som forsegling av emballasjen, enten ved at identifikasjonsmerket ødelegges når emballasjen åpnes, eller ved at selve emballasjen ødelegges ved åpning.
For andre typer av animalske næringsmidler er det ikke krav om at identifikasjonsmerket skal fungere som forsegling.
Regelverk
Forskr om hygieneregler, animalske næringsmidler
Vedlegg II
Krav som gjelder flere produkter av animalsk opprinnelse
Avsnitt I: Identifikasjonsmerking
-
1. Identifikasjonsmerket skal påføres før produktet forlater produksjonsvirksomheten.
-
2. Når emballasjen og/eller innpakningen fjernes fra et produkt, eller det foredles videre på en annen virksomhet, skal imidlertid produktet påføres et nytt merke. I slike tilfeller skal det nye merket angi godkjenningsnummeret til den virksomheten der disse arbeidsoperasjonene finner sted.
-
3. Et identifikasjonsmerke er ikke nødvendig på eggpakker som påføres pakkeriets kode i samsvar med del A i vedlegg XIV til rådsforordning (EF) nr. 1234/2007.*
-
4. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak må i samsvar med artikkel 18 i forordning (EF) nr. 178/2002 ha innført ordninger og framgangsmåter for å identifisere de næringsmiddelforetakene som de har mottatt produkter av animalsk opprinnelse fra, og som de har levert slike produkter til.
-
5. Merket skal være lett leselig og ikke kunne slettes, og bestå av tydelige tegn. Det skal være godt synlig for vedkommende myndigheter. -
6. Merket skal angi navnet på den staten der virksomheten ligger, enten skrevet helt ut eller vist som en kode på to bokstaver i samsvar med den relevante ISO-standarden. ►M22 Kodene for medlemsstatene* er imidlertid BE, BG, CZ, DK, DE, EE, GR, ES, FR, HR, IE, IT, CY, LV, LT, LU, HU, MT, NL, AT, PL, PT, SI, SK, FI, RO, SE og UK(NI).
◄M22
►M2 – – – ◄M2 -
7. Merket skal angi virksomhetens godkjenningsnummer. Dersom en virksomhet framstiller både næringsmidler som omfattes av denne forordning, og næringsmidler som ikke omfattes av den, kan den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket benytte samme identifikasjonsmerke på begge typer næringsmidler.
►M6
►M13 -
8. Når merket påføres i en virksomhet som ligger i Fellesskapet, skal det være ovalt og inneholde forkortelsen CE, EB, EC, EF, EFTA, EG, EK, EO, EY, ES, EÜ, EK, EZ eller WE.
◄M13Disse forkortelsene må ikke angis på merker som påføres produkter som importeres til Fellesskapet fra virksomheter utenfor Fellesskapet.
◄ M6
-
9. Avhengig av hvordan de forskjellige produktene av animalsk opprinnelse presenteres, kan merket påføres direkte på produktet, innpakningen eller emballasjen, eller det kan trykkes på en etikett som festes på produktet, innpakningen eller emballasjen. Merket kan også bestå av en brikke av solid materiale som ikke kan tas av. -
10. Når det gjelder emballasje som inneholder nedskåret kjøtt eller slaktebiprodukter, skal merket settes på en etikett som festes på emballasjen, eller trykkes på emballasjen på en slik måte at det ødelegges når emballasjen åpnes. Dette er imidlertid ikke nødvendig dersom emballasjen ødelegges idet den åpnes. Når innpakningen gir samme beskyttelse som emballasjen, kan merket festes på innpakningen. -
11. Når det gjelder produkter av animalsk opprinnelse som transporteres i transportcontainere eller engrosemballasjer og som er beregnet på videre håndtering, foredling, innpakking eller emballering i en annen virksomhet, kan merket settes på utsiden av containeren eller emballasjen. -
12. Når det gjelder produkter av animalsk opprinnelse i flytende form, granulert form eller i pulverform som transporteres i bulk, og fiskerivarer som transporteres i bulk, er det ikke nødvendig med et identifikasjonsmerke dersom ledsagende dokumentasjon inneholder opplysningene som er angitt i nr. 6, 7 og eventuelt 8. -
13. Dersom produkter av animalsk opprinnelse er plassert i en emballasje beregnet på direkte levering til sluttforbrukeren, er det tilstrekkelig at merket settes bare på utsiden av denne emballasjen. -
14. Når merket settes direkte på produkter av animalsk opprinnelse, må fargene som brukes, være godkjent i samsvar med fellesskapsbestemmelsene om fargestoffer i næringsmidler.
Avsnitt II: Mål for HACCP-baserte framgangsmåter
-
1. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som driver slakterier, skal sikre at de framgangsmåtene som de har innført i samsvar med de allmenne kravene i artikkel 5 i forordning (EF) nr. 852/2004, oppfyller de kravene som ifølge fareanalysen viser seg å være nødvendige, samt de særlige kravene oppført i nr. 2. -
2. Framgangsmåtene skal garantere at ethvert dyr, eller når det er relevant, hvert parti dyr som ankommer slakteriet: -
a. identifiseres korrekt, -
b. ledsages av de relevante opplysningene fra opprinnelsesenheten nevnt i avsnitt III, -
c. ikke kommer fra en driftsenhet eller et område som er underlagt forbud mot forflytning av dyr eller andre restriksjoner av hensyn til dyrs eller menneskers helse, bortsett fra når vedkommende myndighet tillater det, -
d. er rent, -
e. er friskt, så vidt den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket kan bedømme,
og -
f. med hensyn til dyrevelferd er i en tilfredsstillende tilstand ved ankomst til slakteriet.
-
-
3. Dersom kravene nevnt i nr. 2 ikke er oppfylt, skal den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket underrette den offentlige veterinæren og treffe hensiktsmessige tiltak.
Avsnitt III: Opplysninger om næringsmiddelkjeden
-
1. Driftsansvarlige for slakterier må ikke ta i mot dyr på slakteriets område før de har anmodet om og mottatt relevante opplysninger om næringsmiddelkjeden, som finnes i fortegnelsene som opprinnelsesenheten fører i samsvar med forordning (EF) nr. 852/2004.
◄ M6 -
2. Driftsansvarlige for slakterier skal motta opplysningene minst 24 timer før dyrene ankommer slakteriet, bortsett fra i de tilfellene som er nevnt i nr. 7.
► M6 -
3. De relevante opplysningene om næringsmiddelkjeden nevnt i nr. 1 skal særlig omfatte:
◄ M6
►M15-
a. opprinnelsesenhetens tilstand eller den regionale dyrehelsetilstanden, og om det er offisielt anerkjent at enheten anvender kontrollerte oppstallingsforhold med tanke på trikiner i samsvar med kapittel I del A i vedlegg IV til kommisjonsforordning (EF) nr. 2075/2005,*
-
b. dyrenes helsetilstand, -
c. veterinærpreparater eller andre behandlinger som dyrene har fått i løpet av et relevant tidsrom og som har en tilbakeholdingstid på mer enn null dager, samt behandlingsdato og tilbakeholdingstid, -
d. forekomsten av sykdommer som kan påvirke kjøttets trygghet, -
e. resultatene, dersom de er relevante for å verne folkehelsen, av alle analyser som er utført på prøver tatt fra dyrene eller andre prøver tatt for å diagnostisere sykdommer som kan påvirke kjøttets trygghet, herunder prøver som er tatt som ledd i overvåking og kontroll av zoonoser og restmengder, -
f. relevante rapporter om tidligere undersøkelser ante mortem og post mortem av dyr fra samme opprinnelsesenhet, herunder særlig rapporter fra den offentlige veterinæren, -
g. produksjonsdata, når de kan gi opplysninger om forekomst av sykdom,
og -
h. navn og adresse til den private veterinæren som vanligvis er engasjert av opprinnelsesenheten.
-
-
4. -
a. Det er imidlertid ikke nødvendig for den driftsansvarlige for slakteriet å motta: -
i. opplysningene nevnt i nr. 3 bokstav a), b), f) og h), dersom den driftsansvarlige allerede har kjennskap til disse opplysningene (for eksempel gjennom en fast ordning eller et kvalitetssikringssystem),
eller -
ii. opplysningene nevnt i nr. 3 bokstav a), b), f) og g), dersom produsenten erklærer at det ikke er noen relevante opplysninger å innrapportere.
-
-
b. Opplysningene behøver ikke å foreligge som et ordrett utdrag fra journalene til opprinnelsesenheten. De kan leveres gjennom elektronisk datautveksling eller i form av en standardisert erklæring undertegnet av produsenten.
-
-
5. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som beslutter å motta dyr på slakteriområdet etter å ha vurdert de relevante opplysningene om næringsmiddelkjeden, skal omgående gjøre opplysningene tilgjengelige for den offentlige veterinæren, og bortsett fra i tilfellene nevnt i nr. 7, minst 24 timer før dyret eller partiet ankommer. Den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket skal underrette den offentlige veterinæren om eventuelle opplysninger som kan gi opphav til helsemessige farer før det aktuelle dyret blir undersøkt ante mortem. -
6. Dersom et dyr ankommer slakteriet uten opplysninger om næringsmiddelkjeden, skal den driftsansvarlige omgående underrette den offentlige veterinæren. Dyret kan ikke slaktes før den offentlige veterinæren tillater det.
► M7 -
7. Dersom vedkommende myndighet tillater det, og forutsatt at det ikke er til hinder for at målene med denne forordning nås, kan opplysninger om næringsmiddelkjeden ankomme mindre enn 24 timer før dyrene av alle arter som opplysningene gjelder, ankommer slakteriet, eller følge disse dyrene til slakteriet. Alle opplysninger om næringsmiddelkjeden som kan medføre alvorlige forstyrrelser i slakteriets virksomhet dersom de blir kjent, skal imidlertid stilles til rådighet for den driftsansvarlige for slakteriet i tilstrekkelig tid før dyrene ankommer slakteriet til at vedkommende kan planlegge slakteriets virksomhet på grunnlag av dem. Den driftsansvarlige for slakteriet skal vurdere de relevante opplysningene og oversende de mottatte opplysningene om næringsmiddelkjeden til den offentlige veterinæren. Dyrene kan ikke slaktes eller slaktebehandles før den offentlige veterinæren tillater det.
◄ M7 -
8. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal kontrollere passene som ledsager enhovede husdyr for å sikre at dyret er beregnet på slakting til konsum. Dersom de tar imot dyret til slakting, må de overlevere passet til den offentlige veterinæren.
► M10 Avsnitt IV: Krav til fryste næringsmidler av animalsk opprinnelse
-
1. I dette avsnitt menes med «produksjonsdato»: -
a. dato for slakt for skrotter, halve skrotter eller kvarte skrotter, -
b. dato for avliving for kropper av viltlevende vilt, -
c. dato for høsting eller fangst for fiskerivarer, -
d. dato for foredling, oppskjæring, hakking eller tilberedning for alle andre næringsmidler av animalsk opprinnelse.
-
-
2. Fram til det produksjonsledd der et næringsmiddel er merket i samsvar med direktiv 2000/13/EF eller skal videreforedles, må driftsansvarlige for næringsmiddelforetak sikre at den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som mottar næringsmiddelet, og vedkommende myndighet på forespørsel, får følgende opplysninger: -
a. produksjonsdatoen og -
b. frysedatoen dersom denne er forskjellig fra produksjonsdatoen.
Når et næringsmiddel produseres av et parti råvarer med ulike produksjons- og frysedatoer, må den eldste produksjonsdatoen og/eller frysedatoen gjøres tilgjengelig. -
-
3. Leverandøren av det fryste næringsmiddelet kan velge hvilket format opplysningene skal gjøres tilgjengelige i, forutsatt at de opplysningene som kreves etter nr. 2, gjøres tilgjengelige på en klar og utvetydig måte og lett kan finnes av den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som mottar næringsmiddelet.
◄ M10
Kilde: Lovdata.no
Identifikasjonsmerking ved bulk-transport til andre virksomheter
Det er ikke krav om identifikasjonsmerke ved bulk-transport av produkter av animalsk opprinnelse i flytende form, granulert form eller i pulverform, eller fiskerivarer som transporteres i bulk.
Forutsetningen er at dokumentene som følger med varen, inneholder de opplysningene som ellers går frem av identifikasjonsmerket.
Regelverk
Forskr om hygieneregler, animalske næringsmidler
Avsnitt I: Identifikasjonsmerking
-
1. Identifikasjonsmerket skal påføres før produktet forlater produksjonsvirksomheten.
-
2. Når emballasjen og/eller innpakningen fjernes fra et produkt, eller det foredles videre på en annen virksomhet, skal imidlertid produktet påføres et nytt merke. I slike tilfeller skal det nye merket angi godkjenningsnummeret til den virksomheten der disse arbeidsoperasjonene finner sted.
-
3. Et identifikasjonsmerke er ikke nødvendig på eggpakker som påføres pakkeriets kode i samsvar med del A i vedlegg XIV til rådsforordning (EF) nr. 1234/2007.*
-
4. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak må i samsvar med artikkel 18 i forordning (EF) nr. 178/2002 ha innført ordninger og framgangsmåter for å identifisere de næringsmiddelforetakene som de har mottatt produkter av animalsk opprinnelse fra, og som de har levert slike produkter til.
-
5. Merket skal være lett leselig og ikke kunne slettes, og bestå av tydelige tegn. Det skal være godt synlig for vedkommende myndigheter. -
6. Merket skal angi navnet på den staten der virksomheten ligger, enten skrevet helt ut eller vist som en kode på to bokstaver i samsvar med den relevante ISO-standarden. ►M22 Kodene for medlemsstatene* er imidlertid BE, BG, CZ, DK, DE, EE, GR, ES, FR, HR, IE, IT, CY, LV, LT, LU, HU, MT, NL, AT, PL, PT, SI, SK, FI, RO, SE og UK(NI).
◄M22
►M2 – – – ◄M2 -
7. Merket skal angi virksomhetens godkjenningsnummer. Dersom en virksomhet framstiller både næringsmidler som omfattes av denne forordning, og næringsmidler som ikke omfattes av den, kan den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket benytte samme identifikasjonsmerke på begge typer næringsmidler.
►M6
►M13 -
8. Når merket påføres i en virksomhet som ligger i Fellesskapet, skal det være ovalt og inneholde forkortelsen CE, EB, EC, EF, EFTA, EG, EK, EO, EY, ES, EÜ, EK, EZ eller WE.
◄M13Disse forkortelsene må ikke angis på merker som påføres produkter som importeres til Fellesskapet fra virksomheter utenfor Fellesskapet.
◄ M6
-
9. Avhengig av hvordan de forskjellige produktene av animalsk opprinnelse presenteres, kan merket påføres direkte på produktet, innpakningen eller emballasjen, eller det kan trykkes på en etikett som festes på produktet, innpakningen eller emballasjen. Merket kan også bestå av en brikke av solid materiale som ikke kan tas av. -
10. Når det gjelder emballasje som inneholder nedskåret kjøtt eller slaktebiprodukter, skal merket settes på en etikett som festes på emballasjen, eller trykkes på emballasjen på en slik måte at det ødelegges når emballasjen åpnes. Dette er imidlertid ikke nødvendig dersom emballasjen ødelegges idet den åpnes. Når innpakningen gir samme beskyttelse som emballasjen, kan merket festes på innpakningen. -
11. Når det gjelder produkter av animalsk opprinnelse som transporteres i transportcontainere eller engrosemballasjer og som er beregnet på videre håndtering, foredling, innpakking eller emballering i en annen virksomhet, kan merket settes på utsiden av containeren eller emballasjen. -
12. Når det gjelder produkter av animalsk opprinnelse i flytende form, granulert form eller i pulverform som transporteres i bulk, og fiskerivarer som transporteres i bulk, er det ikke nødvendig med et identifikasjonsmerke dersom ledsagende dokumentasjon inneholder opplysningene som er angitt i nr. 6, 7 og eventuelt 8. -
13. Dersom produkter av animalsk opprinnelse er plassert i en emballasje beregnet på direkte levering til sluttforbrukeren, er det tilstrekkelig at merket settes bare på utsiden av denne emballasjen. -
14. Når merket settes direkte på produkter av animalsk opprinnelse, må fargene som brukes, være godkjent i samsvar med fellesskapsbestemmelsene om fargestoffer i næringsmidler.
Kilde: Lovdata.no
Identifikasjonsmerking ved annen transport til andre virksomheter
For animalske produkter som sendes i transportcontainere eller engrosemballasjer og som er beregnet på videre håndtering, foredling, innpakking eller emballering i en annen virksomhet, kan merket settes på utsiden av containeren eller emballasjen.
I disse tilfellene er det ikke krav om identifikasjonsmerking av innpakning eller enkelt-emballasjer.
Det er ikke "videre håndtering" å sette forbrukermerking på produktet eller supplere forbrukermerkingen som allerede er på produktet, f.eks. fordi produktet ikke oppfyller alle krav til merking i matinformasjonsforskriften.
Innfrysing eller lagring av frosne varer anses ikke som foredling/prosess som krever nytt identifikasjonsmerke. Virksomheter som mottar ferdigemballerte produkter som de kun fryser inn/fryselagrer må derfor ikke påføre sitt identifikasjonsmerke.
Når videre håndtering, foredling, innpakking eller emballering foregår i en godkjent virksomhet, skal denne virksomheten sette sitt identifikasjonsmerke på varen.
Kommisjonens veiledning til animaliehygieneforordningen, kapittel 5.17 og 5.18
Regelverk
Animaliebiproduktforskriften
Kilde: Lovdata.no