Ny mat-status: Sjøpølser (Holothuriodea)

Sjøpølser (Holothuroidea) er en klasse av pigghuder som omfatter ca. 1200 arter. 32 arter er kjent i Norge.

Publisert

Sjøpølser som ikke har blitt brukt som næringsmidler i Norge eller i noen av landene i EØS og EU før 15. mai 1997, er ny mat. Ny mat-status vurderes for arter (og ikke hele slekter eller klasser). Se mer om ny mat-definisjonen.

Ny mat må risikovurderes og godkjennes av Europakommisjonen før de kan omsettes.

Du som skal omsette sjøpølser, må derfor undersøke om den arten sjøpølse du skal omsette er ny mat, før du omsetter den. Se hvordan du kan undersøke om sjøpølsen er ny mat

Sjøpølseartene Holothuria fuscogilva, Holothuria whitmaiei and Holothuria scabra

Det har blitt avgjort ved konsultasjonsprosedyren i ny mat-forordningens artikkel 4, at disse tre artene er ny mat i EU. Det må derfor søkes om ny mat-godkjenning for disse før de kan omsettes i EU/EØS.

Disse tre sjøpølseartene forekommer i Indo-Stillehavsregionen. De finnes trolig ikke i norske farvann.

Holothuriodea i hygieneregelverket

Klassen sjøpølser (Holothuriodea) er oppført i EU-regelverket for hygiene. Bestemmelsene om sjøpølser ble tatt inn i hygieneregelverket etter 2015, for å sikre hygienekrav ved eksport. Disse bestemmelsene kan ikke brukes som dokumentasjon for ny mat-status av arter av sjøpølser i EU/EØS. Som nevnt ovenfor, må du som skal omsette sjøpølser undersøke om den arten du skal omsette er ny mat, før du kan omsette den.