Unntak frå krav til godkjenning for produksjon av animalsk mat
Du treng ikkje godkjenning dersom du berre leverer direkte til sluttforbrukar
Det må vere ein kontakt mellom produksjonsverksemd og sluttforbrukar ved bestilling eller levering av produktet. Det skal vere lagt til rette for sal til privatpersonar. Bestilling eller levering kan til dømes skje ved eige utsal eller sal over disk, utlevering på REKO-ring, sal på bondens marknad eller sal over internett. Du kan óg bruke ei leveringsteneste, til dømes sykkelteneste eller drosje, til å levere produkt direkte til sluttforbrukar i nærområdet ditt.
Du treng ikkje godkjenning dersom du leverer til sluttforbrukar og leverer til andre detaljistar som berre leverer til sluttforbrukar, og oppfyller alle desse tre vilkåra:
-
Lokal aktivitet: Du leverer til andre detaljistar i same fylke eller innanfor ein maksimal avstand på 100 km. Dersom du kan vise at naturleg område for sal går ut over desse grensene, kan du levere i eit større område.
Ved sal direkte til sluttforbrukar i Noreg er det ikkje krav til avstand. Du kan til dømes sjølv ta med animalske produkt og selje dei på ein marknad på ein annan kant av landet. -
Marginal aktivitet: Du leverer maksimalt 600 kg produkt per veke (gjennomsnitt over 6 månader = totalt 15 600 kg) til andre detaljistar. Mengde direkte til sluttforbrukar kjem i tillegg.
Ved svært små produksjonsmengder på stader kor det er lite mogeleg å selje direkte til sluttforbrukarar, kan Mattilsynet vurdere det som tilstrekkeleg at det er lagt til rette for sal. Døme på dette er seterdrift der det sjeldan kjem folk innom, men at ei turisthytte kjøper produkta. -
Avgrensa aktivitet: Du leverer til andre detaljistar, som igjen leverer direkte til sluttforbrukarar. Som detaljist kan du ikkje selje animalske varer via grossist eller andelslag.
Andre unntak frå kravet om godkjenning
Du treng heller ikkje godkjenning dersom du
- bruker foredla (til dømes varmebehandling, røyking, salting, modning og/eller tørking) animalske råvarer i produksjonen, men verksemda skal vere registrert
- bruker rå egg i bakeriprodukt
- produserer honning
Det er særskilde reglar for vilt, kaninar og fjørfe:
Registrering, sertifisering og godkjenning av fjørfehold og rugerier
Lokalmat - kjøtt og kjøttprodukt
Regelverk
Animaliehygieneforskriften
Kapittel I
Alminnelige bestemmelser
Artikkel 1
Virkeområde
-
a. primærproduksjon til bruk i private husholdninger, -
b. tilberedning, håndtering eller oppbevaring av næringsmidler i hjemmet til konsum i private husholdninger, -
c. produsentens direkte levering av små mengder råvarer til sluttforbrukeren eller til lokale detaljister som leverer direkte til sluttforbrukeren,
►M24 -
d. produsentens direkte levering av små mengder kjøtt fra fjørfe og haredyr slaktet på driftsenheten, til sluttforbrukeren eller til lokale detaljister som leverer slikt kjøtt direkte til sluttforbruker,
◄M24 -
e. jegere som leverer små mengder viltlevende vilt eller kjøtt fra viltlevende vilt direkte til sluttforbrukeren eller til lokale detaljister som leverer direkte til sluttforbrukeren.
-
a. Med mindre annet uttrykkelig er angitt, får ikke denne forordning anvendelse på detaljhandel. -
b. Denne forordning får imidlertid anvendelse på detaljhandel når det utføres arbeidsoperasjoner med henblikk på å levere næringsmidler av animalsk opprinnelse til en annen virksomhet, med mindre: -
i. arbeidsoperasjonene utelukkende består av lagring eller transport, da de særlige temperaturkravene som er fastsatt i vedlegg III, likevel får anvendelse,
eller -
ii. næringsmidler av animalsk opprinnelse fra detaljister utelukkende leveres til andre detaljister, og slik levering i samsvar med nasjonal lovgivning er en marginal, lokal og begrenset aktivitet.
-
-
c. Medlemsstatene kan vedta nasjonale tiltak for å anvende kravene i denne forordning på detaljister som ligger på deres territorium og som forordningen i henhold til bokstav a) eller b), ikke gjelder for.
-
a. relevante regler om menneskers og dyrs helse, herunder strengere regler som er fastsatt for å forebygge, kontrollere og utrydde visse typer overførbar spongiform encefalopati, -
b. krav som gjelder dyrs velferd,
og -
c. krav som gjelder identifisering av dyr og sporbarhet for produkter av animalsk opprinnelse.
Artikkel 2
Definisjoner
-
1. definisjonene fastsatt i forordning (EF) nr. 178/2002, -
2. definisjonene fastsatt i forordning (EF) nr. 852/2004, -
3. definisjonene fastsatt i vedlegg I,
og -
4. alle tekniske definisjoner i vedlegg II og III.
Kilde: Lovdata.no
Animaliehygieneforskriften
Kapittel II
Forpliktelser som påhviler driftsansvarlige for næringsmiddelforetak
Artikkel 3
Alminnelige forpliktelser
Artikkel 4
Registrering og godkjenning av virksomheter
-
a. som oppfyller de relevante kravene i forordning (EF) nr. 852/2004, i vedlegg II og III i denne forordning og andre relevante krav i næringsmiddelregelverket,
og -
b. som vedkommende myndighet har registrert, eller når det kreves i samsvar med nr. 2, har godkjent.
-
a. primærproduksjon, -
b. transport, -
c. lagring av produkter som ikke trenger lagringsforhold med temperaturregulering,
eller -
d. andre former for detaljhandel enn dem som denne forordning får anvendelse på i henhold til artikkel 1 nr. 5 bokstav b).
-
a. har gitt virksomheten godkjenning til å drive etter et besøk på stedet,
eller -
b. har gitt virksomheten en betinget godkjenning.
-
a. omfattes av krav til godkjenning i samsvar med nr. 2 og har brakt i omsetning produkter av animalsk opprinnelse i samsvar med Fellesskapets regelverk umiddelbart før denne forordning får anvendelse,
eller -
b. er av en slik art at den ikke var omfattet av noen krav til godkjenning før denne forordning fikk anvendelse.
Artikkel 5
Stempel- og identifikasjonsmerking
-
a. et stempelmerke som er påført i samsvar med forordning (EF) nr. 854/2004,
eller -
b. et identifikasjonsmerke som er påført i samsvar med avsnitt I i vedlegg II til denne forordning, dersom nevnte forordning ikke inneholder bestemmelser om påføring av et stempelmerke.
Artikkel 6
Produkter av animalsk opprinnelse fra stater utenfor Fellesskapet
-
a. avsendertredjestaten er oppført på en liste som er utarbeidet i samsvar med artikkel 11 i forordning (EF) nr. 854/2004, over tredjestater som det er tillatt å importere dette produktet fra, -
b. -
i. virksomheten som dette produktet ble sendt fra, og der det ble framstilt eller tilberedt, er oppført på en liste som er utarbeidet i samsvar med artikkel 12 i forordning (EF) nr. 854/2004, over virksomheter som det er tillatt å importere dette produktet fra, når dette er relevant, -
ii. produktet når det gjelder ferskt kjøtt, kvernet kjøtt, tilberedt kjøtt, kjøttprodukter og mekanisk utbeinet kjøtt, er framstilt av kjøtt fra slakterier og nedskjæringsanlegg som er oppført på lister utarbeidet og ajourført i samsvar med artikkel 12 i forordning (EF) nr. 854/2004 eller fra godkjente virksomheter i Fellesskapet,
og -
iii. produksjonsområdet når det gjelder levende muslinger, pigghuder, kappedyr og sjøsnegler, er oppført på en liste som er utarbeidet i samsvar med artikkel 13 i nevnte forordning, når det er relevant,
-
-
c. produktet oppfyller: -
i. kravene i denne forordning, herunder kravene i artikkel 5 om stempel- og identifikasjonsmerking, -
ii. kravene i forordning (EF) nr. 852/2004,
og -
iii. alle vilkår for import som er fastsatt i samsvar med Fellesskapets regelverk for kontroll av import av produkter av animalsk opprinnelse,
-
-
d. kravene i artikkel 14 i forordning (EF) nr. 854/2004 vedrørende sertifikater og dokumenter er oppfylt, når det er relevant.
-
a. produkter gjøres tilgjengelige for kontroll ved import i samsvar med direktiv 97/78/EF,1 -
b. importen oppfyller kravene i direktiv 2002/99/EF,2
og -
c. arbeidsoperasjoner som er under deres kontroll og som finner sted etter importen, utføres i samsvar med kravene i vedlegg III.
Kilde: Lovdata.no