Risikovurdering

Risikovurdering av «Andre stoffer» i kosttilskudd og andre næringsmidler, 2015 - 2017

På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) risikovurdert «andre stoffer» som brukes i Norge. «Andre stoffer» er stoffer som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, og som ikke er vitaminer og mineraler. 

Publisert
  • «Andre stoffer» er stoffer med ernæringsmessig og / eller fysiologisk effekt; unntatt vitaminer og mineraler
  • Eksempler på «andre stoffer» kan være fettsyrer, antioksidanter, aminosyrer, karnitin, koenzym Q10, koffein, m.m.
  • «Andre stoffer» tilsettes i hovedsak kosttilskudd, men også sportsprodukter, energidrikker og enkelte andre matvarer
  • «Andre stoffer» kan være helseskadelige og kan ha svært ulike risikoprofiler. Dette vil variere fra stoff til stoff, og i hvilken mengde de inntas i.
Hva ble undersøkt?

VKM har vurdert 44 ulike stoffer i kosttilskudd og/eller energidrikker:

betaalanine, D-Glukurono-γ-lakton, D-ribose, Eikosapentaensyre (EPA), Dokosapentaensyre (DPA), Dokosaheksaensyre (DHA), glysin, inositol, inulin, isoflavon, koenzym Q10, koffein, kollagen fra fiskeskinn, konjugerte linolsyrer, kreatin, kurkumin, L-alanin, L-arginin og arginin alfaketoglutarat, L-aspartat, L-citrullin, L-cystein og L-cystin, L-fenylalanin og DL-fenylalanin, L-glutamin og L-glutaminsyre, L-histidin, L-karnitin og L-karnitin-L-tartrat, L-leucin, L-isleucin, L-valin, L-lysin, L-metionin, L-prolin, L-serin, L-treonin, L-tryptofan, L-tyrosin, Lecitin fra solsikke, lykopen, piperin, taurin.

Hva er vurderingen?

Vurderingene viser/omfatter bestemte nivåer for ulike stoff og når disse representerer en risiko for negative helseeffekter.

Du kan lese mer om risikovurderingen og se rapporten på VKMs nettsider.

Hvem utførte oppdraget?

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

Hva gjør Mattilsynet videre?

Mattilsynet bruker risikovurderingene til VKM som grunnlag for å utvikle regelverk for tilsetting av «andre stoffer» til næringsmidler.

Offentliggjort