Risikovurdering av «Andre stoffer» i kosttilskudd og andre næringsmidler, 2015 - 2017
På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) risikovurdert «andre stoffer» som brukes i Norge. «Andre stoffer» er stoffer som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, og som ikke er vitaminer og mineraler.
- «Andre stoffer» er stoffer med ernæringsmessig og / eller fysiologisk effekt; unntatt vitaminer og mineraler
- Eksempler på «andre stoffer» kan være fettsyrer, antioksidanter, aminosyrer, karnitin, koenzym Q10, koffein, m.m.
- «Andre stoffer» tilsettes i hovedsak kosttilskudd, men også sportsprodukter, energidrikker og enkelte andre matvarer
- «Andre stoffer» kan være helseskadelige og kan ha svært ulike risikoprofiler. Dette vil variere fra stoff til stoff, og i hvilken mengde de inntas i.
- Hva ble undersøkt?
VKM har vurdert 44 ulike stoffer i kosttilskudd og/eller energidrikker:
betaalanine, D-Glukurono-γ-lakton, D-ribose, Eikosapentaensyre (EPA), Dokosapentaensyre (DPA), Dokosaheksaensyre (DHA), glysin, inositol, inulin, isoflavon, koenzym Q10, koffein, kollagen fra fiskeskinn, konjugerte linolsyrer, kreatin, kurkumin, L-alanin, L-arginin og arginin alfaketoglutarat, L-aspartat, L-citrullin, L-cystein og L-cystin, L-fenylalanin og DL-fenylalanin, L-glutamin og L-glutaminsyre, L-histidin, L-karnitin og L-karnitin-L-tartrat, L-leucin, L-isleucin, L-valin, L-lysin, L-metionin, L-prolin, L-serin, L-treonin, L-tryptofan, L-tyrosin, Lecitin fra solsikke, lykopen, piperin, taurin.
- Hva er vurderingen?
Vurderingene viser/omfatter bestemte nivåer for ulike stoff og når disse representerer en risiko for negative helseeffekter.
Du kan lese mer om risikovurderingen og se rapporten på VKMs nettsider.
- Hvem utførte oppdraget?
Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)
- Hva gjør Mattilsynet videre?
Mattilsynet bruker risikovurderingene til VKM som grunnlag for å utvikle regelverk for tilsetting av «andre stoffer» til næringsmidler.
- Offentliggjort