Ulike typer tilsetningsstoffer
Se hvilke egenskaper ulike typer tilsetningsstoffer har.
Tilsetningsstoffer er delt inn i ulike grupper i regelverket etter hva slags funksjoner de har i produktene de brukes i. Her får du eksempler på noen typer tilsetningsstoffer. Du finner de fullstendige definisjonene under "Regelverk".
Fargestoffer
Stoffer som brukes for å gi farge til mat og drikke som i utgangspunktet er fargeløse. Fargestoffer kan også tilsettes produkter for å få en stabil farge uavhengig av faktorer som årstid, opprinnelse og råvarens farge. Det er ikke tillatt å bruke fargestoffer på en måte som gjør at det kan villede forbrukeren eller for å skjule dårlig kvalitet.
Søtstoffer
Stoffer som hel eller delvis erstatter helt sukker. Det er to hovedgrupper av søtstoffer: svakt søtende stoffer (sukkeralkoholer) og intense søtstoffer.
Konserveringsmidler
Stoffer som forlenger holdbarhet ved å hemme vekst av bakterier, mugg og gjær.
Antioksidanter
Stoffer som forlenger holdbarhet ved å hindre og hemme for eksempel harskning av fett og olje og misfarging av tørket frukt og syltetøy.
Fortykningsmidler og geleringsmidler
Stoffer som gjør produkter som syltetøy og iskrem mer tyktflytende.
Emulgatorer
Stoffer som gjør det mulig å blande ingredienser som i utgangspunktet ikke er blandbare, for eksempel olje og vann, for å lage produkter som majones industrielt.
Stabilisatorer
Stoffer som gjør det mulig å opprettholde fysisk/kjemisk tilstand eller som stabiliserer, bevarer eller forsterker fargen. Et eksempel er E410 Johannesbrødkjernemel, som gjør at iskrem tåler temperaturendringer.