Laktosefrie og laktosereduserte produkter
Laktosereduserte og laktosefrie produkter er beregnet til personer med laktoseintoleranse. Dette kan være produkter som er spesielt framstilt til personer med laktoseintoleranse, eller det kan være vanlige næringsmidler som egner seg til personer med laktoseintoleranse.
Det er ikke laget et eget regelverk som regulerer sammensetningen og merkingen av laktosereduserte og laktosefrie produkter. Det generelle regelverket på næringsmiddelområdet, for eksempel merkeregelverket, hygieneregelverket og regelverket om internkontroll og så videre, gjelder også for laktosereduserte og laktosefrie produkter.
For næringsmidler som er tilsatt vitaminer, mineraler eller "andre stoffer" må dere søke og få tillatelse til tilsetningen. Mer informasjon finner dere på siden om tilsatte vitaminer, mineraler og andre stoffer.
Virksomhetene som produserer eller importerer produktene har ansvar for å følge regelverket, mens Mattilsynet fører tilsyn med at regelverket overholdes.
Anbefalinger om laktosereduserte og laktosefrie produkter
Det er ikke utarbeidet eget regelverk for sammensetning og merking av laktosereduserte og laktosefrie næringsmidler. Det finnes derfor ingen regelverksfestede grenseverdier for hvor mye slike produkter maksimalt kan inneholde. Men det er utarbeidet retningslinjer for innhold og merking av produktene.
Retningslinjene er hentet fra de anbefalingene som er gitt i den nordiske rapporten Dietetiske næringsmidler – forslag til nordiske retningslinjer for vurdering og regulering fra 1993 (Tema Nord 1993:557), og kan brukes som veiledende.
Anbefalinger for innhold av laktose
I rapporten anbefales det følgende:
- Laktosefattige/laktosereduserte næringsmidler maksimalt skal inneholde 1 g laktose per 100 g matvare (næringsmidlet solgt til forbruker).
- Laktosefrie næringsmidler i prinsippet skal være fri for laktose, men av analytiske årsaker kan det godtas et innhold opp til 10 mg laktose per 100 g matvare (næringsmidlet solgt til forbruker).
Anbefalinger om merking
- Utsagnene laktosefattig/laktoseredusert og laktosefri bør stå i tilknytning til varebetegnelsen.
- Laktoseinnholdet bør deklareres for laktosefattige/laktosereduserte næringsmidler.
Rapport fra European Food Safety Authroity (EFSA)
EFSA (The Europeand Food Safety Authority) har utarbeidet en rapport om laktosefrie produkter. Denne finner du på EFSAs hjemmeside: Scientific Opinion on lactose thresholds in lactose intolerance and galactosaemia (efsa.europa.eu)