6. Slik kan tilbereding redusere radioaktivitet i maten
Å tilberede maten kan påvirke innholdet av radioaktive stoffer. Det finnes flere måter å gjøre det på, men felles for alle metodene er at virkningen øker jo mer væske og jo lengre tid du bruker. Gjentatte behandlinger og kombinasjon av metoder gir enda større effekt.
Hvis du er en reindriftsutøver som har reinkjøtt som en vesentlig del av kostholdet kan du måle reinsdyrene før de slaktes. Slik kan du velge ut reinsdyr med lave nivåer av radioaktivitet til eget forbruk.
Redusere radioaktivitet i mat
Noen tilberedningsmåter vil senke nivåene, som koking og skrelling.
For forurensing med jod vil lagringen i seg selv fjerne nivåene, på grunn av den korte halveringstiden på 8 dager.
Cesium har lang halveringstid, og her trenger man nærmere kunnskap for å avgjøre om produktene kan spises i større mengder.
Tilberedingsmåter som bidrar til å senke nivåene av cesium:
- Del kjøttet i små biter og kok det i rikelig med vann. Dette vil redusere radioaktiviteten med cirka 60 prosent. Ved koking av fisk i skiver er reduksjonen 25 prosent. Du må i begge tilfeller slå av kokevannet for å bli kvitt de radioaktive stoffene. Når du gjør dette vil innholdet av en rekke viktige mineraler og vitaminer bli redusert. Dette tapet kan du erstatte med tilskudd av vitaminer og mineraler fra andre kilder.
- Salting av kjøtt og fisk over lengre tid trekker ut de radioaktive stoffene. Dette kan gi en reduksjon på 50-90 prosent. Effekten er størst ved lakesalting. Husk at for mye salt i kosten kan gi et forhøyet blodtrykk. Dette kan fort oppveie helsegevinsten ved å redusere radioaktiviteten.
- Marinering reduserer radioaktiviteten. Det samme skjer når maten står i vann en tid.
- Steking, røking og tørking påvirker ikke radioaktiviteten nevneverdig.