Rapportserie

Analyser av plantetoksiner i næringsmidler

Mattilsynet har et årlig overvåkingsprogram hvor vi analyserer matvarer som kan ha plantetoksiner i seg.

Publisert

En rekke planter produserer giftstoffer (plantetoksiner) som en naturlig beskyttelse mot insekter og planteetere.

Noen plantefamilier produserer giftstoffer som er skadelige for oss mennesker, både i form av akutte forgiftninger og langtidseffekter.

Dersom giftig ugress i eller ved åkeren følger med under innhøstingen av matplantene, kan det føre til at plantetoksinene havner i maten vår. Videre kan deler av planten som inneholder giftstoffer også komme over i maten hvis man ikke håndtere planten på en forsvarlig måte.

Analyser av plantetoksiner i næringsmidler i 2023

Hva ble undersøkt?

Totalt 60 prøver ble analysert for plantetoksiner.

  • 20 prøver av barnemat, hirse og sorghum
  • 20 prøver av tørket oregano, rooibos urtete og urtete
  • 20 prøver av valmuefrø
Tidsrom
2023
Hva lette vi etter?
  • Tropane alkaloider, i form av atropin og skopolamin i barnemat, hirse og sorghum
  • 43 ulike pyrrolizidinalkaloider i tørket oregano, rooibos urtete og urtete 
  • Opiumalkaloider (sum av morfin og (0.2 x) kodein) i valmuefrø
     
Hva fant vi?

Tropane alkaloider

  • Det ble påvist tropane alkaloider over grenseverdi i tre av 20 prøver, hvor to av funnene var overskridelser av grenseverdien (etter fratrekk for måleusikkerhet). Disse funnene var i hirsegryn og sorghum mel. 
  • Det ble ikke funnet tropane alkaloider i barnemat. 

Pyrrolizidinalkaloider

  • Det ble påvist pyrrolizidinalkaloider i alle oreganoprøvene, og hvor to av fem var over grenseverdi. 
  • I én av ti urteteer ble det påvist overskridelse av pyrrolizidinalkaloider. Dette var en prøve merket som ammete. 
  • Ingen av urteteene med rooibos hadde nivåer av pyrrolizidinalkaloider over grenseverdi.

Opiumalkaloider

  • Det ble påvist opium alkaloider i 19 av 20 prøver valmuefrø. 
  • Seks funn i valmuefrø var over fastsatt grenseverdi på 20 mg/kg. To av funnene var overskridelser av grenseverdien (etter fratrekk for måleusikkerhet)
Hvem utførte oppdraget?

NIBIO

Fil
OK rapport_Plantetoksiner i næringsmidler 2023 (PDF)

Analyser av plantetoksiner i næringsmidler i 2022

Hva ble undersøkt?

Totalt 30 prøver ble analysert for plantetoksiner.

  • 15 prøver av barnegrøt, skumpinner og frokostblandinger
  • 15 prøver av urte, grønn te, urtekrydder og bakeblandinger.
Tidsrom
2022
Hva lette vi etter?
  • Tropane alkaloider, i form av atropin og skopolamin i barnegrøt, skumpinner og frokostblandinger
  • 43 ulike pyrrolizidinalkaloider i urte, grønn te, urtekrydder og bakeblandinger
Hva fant vi?
  • Tropane alkaloider, i form av atropin og skopolamin i barnegrøt, skumpinner og frokostblandinger
  • 43 ulike pyrrolizidinalkaloider i urte, grønn te, urtekrydder og bakeblandinger
Hvem utførte oppdraget?

NIBIO

Fil
OK-rapport_ Plantetoksiner i næringsmidler 2022 (PDF)

Analyser av plantetoksiner i næringsmidler i 2021

Hva ble undersøkt?

Totalt 30 prøver ble analysert for plantetoksiner. Av disse var det 10 prøver av bokhvete/bokhvete mel, samt 20 ulike urte-teer.

Tidsrom
2021
Hva lette vi etter?

10 prøver av bokhvete/bokhvete mel ble analysert for tropane alkaloider, i form av atropin og skopolamin. 20 urteteer ble analysert for pyrrolizidin alkaloider.

Hva fant vi?

Det ble ikke påvist hverken atropin eller skopolamin i bokhvete/bokhvete mel. Det ble påvist pyrrolizidin alkaloider i 13 av 20 urtete-prøver. En av disse prøvene hadde verdier over anbefalt grenseverdi (fastsatt etter prøveuttaket). Dette funnet ble gjort i såkalt ammete.

Hvem utførte oppdraget?

Mattilsynet i samarbeid med NIBIO.

Fil
OK-rapport 2021 Plantetoksiner i næringsmidler (PDF)

Analyser av plantetoksiner i næringsmidler i 2017 - 2020

Hva ble undersøkt?

Kornbasert mat og barnemat, te og honning.

Tidsrom
2017–2020
Hva lette vi etter?

Plantetoksiner (tropane alkaloider i kornbasert mat, barnemat og urtete, og pyrrolizidine alkaloider i honning, te og urtete)

Hva fant vi?

I 2017 fant vi tropane alkaloider i form av atropin i 3 av 35 prøver. Ett av funnene var i kornbasert, prosessert barnemat (skumpinner), men funnet var under grenseverdien på 1 mikrogram per kilo.

I 2018 fant vi tropane alkaloider i form av atropin og skopolamin i henholdsvis 4 og 2 av totalt 14 barnematprøver. I likhet med i 2017, fant vi de høyeste nivåene i skumpinner. I en av disse prøvene var nivået av atropin høyere enn grenseverdien. Også te og honning ble analysert for pyrrolizidine alkaloider i 2018. Pyrrilizidine alkaloider ble påvist i 8 av 10 prøver av te og i 9 av 15 prøver av honning. Det var per dags dato ikke fastsatt grenseverdier for pyrrolizidin alkaloider i næringsmidler.

I 2019 fant vi tropane alkaloider i form av atropin i 2 av 10 frokostblandinger og atropin og skopolamin i 1 av 5 urteteer. Funnet var over den foreslåtte grenseverdien for tropane alkaloider i urtete.  Det ble påvist pyrrolizidine alkaloider i 9 av 15 prøver av te og urtete. En av urteteene (merket ammete) hadde nivåer over den grenseverdien som nylig ble fastsatt for pyrrolizidine alkaloider i urtete (2021).

I 2020 ble det påvist tropane alkaloider i form av skopolamin i 2 av 5 prøver maismel, og pyrrolizidin alkaloider i 18 av 25 prøver av urtete. Ingen av prøvene hadde nivåer over den foreslåtte grenseverdien for tropane alkaloider i maismel eller over grenseverdien som nylig ble fastsatt for pyrrolizidne alkaloider i urtete i 2021. 

Mattilsynet vil bruke resultatene videre i arbeidet med å utvikle regelverket for forurensende stoffer i mat.

OK-rapport 2019-2020 plantetoksiner (PDF)

OK-rapport 2018 Plantetoksiner i næringsmidler (PDF)

OK-rapport 2017 Plantetoksiner i kornbasert mat og barnemat (PDF)