Uønskede stoffer i mat

Forurensende stoffer i mat er i mange tilfeller regulert med grenseverdier. Dette gjelder både for råvarer og ferdige produkter.

Mer informasjon

Rapporter

Kartlegging av matvarer som inneholder nitrat og nitritt Vurdering av uorganisk arsen i norsk kosthold Risikovurdering av muggsoppgiften zearalenon i frokostblandinger Risikovurdering av mykotoksiner (soppgifter) i korn Kartleggjing av mykotoksin i næringsmiddel Kartlegging av bly, kadmium og tinn i vegetabilske produkter Dioksiner og dioksin-liknende PCB i norskproduserte hønseegg og storfemelk i perioden 2014 – 2017 Miljøgifter i fisk – marine oljer Strategi for håndtering av radioaktivitet i næringsmidler Mykotoksiner i mat Kontrollprogram for importerte sjømatprodukter Analyser av plantetoksiner i næringsmidler Miljøgifter i fisk 2019: Atlantisk kveite langs kysten av Trøndelag og Nordland Fremmedstoffer i villfisk 2023 Medisinrester i oppdrettsfisk Rester av plantevernmidler i næringsmidler Risikovurdering av grillet mat (2024) Liten risiko for plantevernmiddelrester gjennom drikkevann Overvåking av legemiddelrester og noen forurensende stoffer i animalsk mat og landdyr Fremmedstoffer i villfisk 2019-2022: flekksteinbit, gråsteinbit, vassild og strømsild Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i matvarer Miljøgifter i villfisk – brosme, lange og bifangst (2013–2015) Statusrapport 2013 - kadmium i krabber Undersøkelse av blyinnhold i kvernet elgkjøtt (2014) Undersøkelse av fremmedstoffer i kongekrabbe og marine oljer (2012) Vurdering av risiko knyttet til konsum av hjortevilt felt med blyholdig ammunisjon Nitrat i salat og spinat 2013 Miljøgifter i fisk 2020: Fremmedstoffer i vanlig uer og snabeluer fra norske farvann Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2016 – atlantisk kveite Fremmedstoffer i villfisk 2016-2018: rødspette, breiflabb og lyr Analyser av fluorerte stoffer i matkontaktmaterialer av papp og papir (2016) Radioaktivitet i mat - 2019 Prøvetaking og måling av næringsmidler ved en atomhendelse Risikovurdering av kadmiuminntak fra mat i den norske befolkningen Smittestoffer i importerte bær 2015-2016 Kunnskapsbase - et verktøy for å prioritere overvåkning av uønskede kjemiske stoffer i mat Risikorangering av fremmedstoffer for overvåking i mat, drikke og kosttilskudd Scenarioframstilling: Kvikksølveksponering fra fisk Vurdering av PBDE i oppdrettsfisk Risikovurdering av utlekking av nikkel, kobolt, sink, jern, kobber og mangan fra keramiske produkter Rester av plantevernmidler i bær 2012–2015 Kombinerte effekter av kjemiske stoffer i mat og drikke Risikovurdering av dioksiner og dioksinlignende PCB i fiskelever Scenariofremstilling av inntak av dioksiner og PCB fra krabbe Maritimt råstoff til produksjon av olje for humant konsum – rapport 2019 Kombinasjonseffekter av plantevernmiddel­rester i mat