Rapportserie

Mykotoksiner i mat

Mattilsynet utfører årlig offentlig kontroll av fremmedstoffer i næringsmidler.

Publisert

I samarbeid med Veterinærinstituttet undersøker vi nivåene av naturlige giftstoffer fra sopp (mykotoksiner) i mat.

Hensikten med overvåkingsprogrammet er hovedsakelig å overvåke nivået av mykotoksiner for å sikre at forbrukerne ikke utsettes for noen som kan utgjøre en helsefare.

Overvåkingen skal også bidra til å sikre at næringsmiddelvirksomhetene etterlever regelverket, slik at mykotoksiner ikke overskrider gjeldende grenseverdier.

Les alle rapportene (vetinst.no)

Analyser av mykotoksiner i næringsmidler i 2023

I samarbeid med Veterinærinstituttet undersøker vi nivåene av naturlige giftstoffer fra sopp (mykotoksiner) i mat.

Hensikten med overvåkingsprogrammet er hovedsakelig å overvåke nivået av mykotoksiner for å sikre at forbrukerne ikke utsettes for noen som kan utgjøre en helsefare. Overvåkingen skal også bidra til å sikre at næringsmiddelvirksomhetene etterlever regelverket slik at mykotoksiner ikke overskrider gjeldende grenseverdier.

Hva ble undersøkt?

Totalt 182 prøver ble analysert for mykotoksiner.

  • 28 prøver av peanøtter
  • 23 prøver av hasselnøtter
  • 21 prøver av rosiner
  • 24 prøver av kornbasert barnemat
  • 31 prøver av sammalt hvete
  • 30 prøver av havregryn og havremel
  • 25 prøver av sammalt rug
Tidsrom
2023
Hva lette vi etter?

Rapporten presenterer resultater fra 182 prøver tatt ut på det norske markedet og analyserte for relevante mykotoksiner, som er

  • aflatoksiner
  • okratoksin
  • deoksynivalenol (DON)
  • T-2 og HT-2
  • zeralenon
  • meldrøyealkaloider 
  • enniatiner
Hva fant vi?

Peanøtter: Det ble ikke funnet aflatoksin eller okratoksin i prøvene.

Hasselnøtter: Det ble ikke funnet aflatoksiner i hasselnøtter, men det ble påvist små mengder okratoksin i en av 23 prøver.

Rosiner: Det ble ikke påvist aflatoksiner i rosinprøvene, men det ble påvist små mengder okratoksin i 30% av prøvene.

Barnemat: Det ble ikke funnet mykotoksiner over grenseverdiene i noen prøver av barnemat. Det ble påvist DON og T-2 toksin over kvantifiseringsgrensen i en prøve for hvert toksin.

Hvetemel: Ingen av de regulerte mykotoksinene ble påvist over kvantifiseringsgrensene i noen prøver. Men det ble påvist små mengder (spor) av DON i 22 av 31 prøver. T-2, HT-2 og ZEA ble ikke påvist i noen prøver. Enniatinene, som ikke er regulert, ble påvist over kvantifiseringsgrensen i en prøve og spormengder i 21 prøver.

Det ble funnet spor av meldrøyealkaloider i 11 av prøvene

Rugmel: Ingen prøver hadde innhold av DON, T-2, HT-2 eller zearalenon over kvantifiseringsgrensen og kun 1 av 25 prøver innehold enniatiner over kvantifiseringsgrensen. 

Rug er kjent for å kunne inneholde høyere mengder av meldrøye og meldrøyealkaloider enn andre kornslag. Til tross for dette fant vi ingen prøver med mengder av alkaloider over grenseverdiene og kun 4 av 25 prøver med funn over kvantifiseringsgrensen.

Havremel og havregryn: De fleste prøvene hadde et innhold av mykotoksiner under kvantifiserings-grensen.

Hvem utførte oppdraget?

Veterinærinstituttet på oppdrag fra Mattilsynet

Fil
2023 OK program mykotoksiner i næringsmidler_ (PDF)