Merking av melkeprodukter med rå melk eller av råmelk

Merking og markedsføring skal gi et riktig bilde av produktet som omsettes og må derfor være korrekt og ikke villedende.

Publisert

Rå melk/upasteurisert melk: Rå melk eller upasteurisert melk er melk som er produsert ved sekresjon fra melkekjertlene til produksjonsdyr, og som ikke har vært oppvarmet til over 40 °C eller gjennomgått en behandling med tilsvarende virkning.

Produkter framstilt med rå melk skal merkes «framstilt av rå melk» eller «framstilt av upasteurisert melk».

Råmelk: Blir også kalt colostrum og er den væsken som skilles ut fra melkekjertlene hos melkeproduserende dyr opptil tre til fem dager etter nedkomst. Råmelk er rik på antistoffer og mineraler og kommer før produksjonen av rå melk. 

Produkter framstilt med råmelk skal merkes «framstilt av råmelk».

Se informasjon om risikoen ved bruk av rå melk.

Regelverk

Forskr om hygieneregler, animalske næringsmidler

Artikkel 3
Alminnelige forpliktelser

1. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal overholde de relevante bestemmelsene i vedlegg II og III.
2. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal ikke bruke andre stoffer enn drikkevann, eller rent vann når det er tillatt i henhold til forordning (EF) nr. 852/2004 eller denne forordning, for å fjerne forurensning fra overflaten av produkter av animalsk opprinnelse, med mindre bruken av stoffet er godkjent etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 12 nr. 2. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal også overholde alle vilkår for bruk som kan vedtas etter samme framgangsmåte. Bruken av et godkjent stoff berører ikke plikten den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket har til å overholde kravene i denne forordning.
Se hele forskriften

Kilde: Lovdata.no

Forskr om hygieneregler, animalske næringsmidler

Kapittel IV: Merking
  1. 1.
    I tillegg til kravene i direktiv 2000/13/EF, skal merkingen, bortsett fra i tilfellene nevnt i artikkel 13 nr. 4 og 5 i nevnte direktiv, tydelig inneholde:
    1. a.
      når det gjelder rå melk beregnet på direkte konsum, ordene «rå melk»,
    2. b.
      når det gjelder produkter framstilt med rå melk, og der framstillingsprosessen ikke omfatter noen varmebehandling eller annen fysisk eller kjemisk behandling, ordene «framstilt av rå melk»,
    3. c.
      når det gjelder råmelk, ordet «råmelk»,
    4. d.
      når det gjelder produkter framstilt med råmelk, ordene «framstilt av råmelk».
  2. 2.
    Kravene i nr. 1 gjelder produkter bestemt for detaljhandel. Begrepet «merking» omfatter enhver form for emballasje, dokument, oppslag, etikett, hylse eller krage som følger med eller viser til slike produkter.
Se hele forskriften

Kilde: Lovdata.no