Merking av melkeprodukter med rå melk eller av råmelk
Merking og markedsføring skal gi et riktig bilde av produktet som omsettes og må derfor være korrekt og ikke villedende.
Rå melk/upasteurisert melk: Rå melk eller upasteurisert melk er melk som er produsert ved sekresjon fra melkekjertlene til produksjonsdyr, og som ikke har vært oppvarmet til over 40 °C eller gjennomgått en behandling med tilsvarende virkning.
Produkter framstilt med rå melk skal merkes «framstilt av rå melk» eller «framstilt av upasteurisert melk».
Råmelk: Blir også kalt colostrum og er den væsken som skilles ut fra melkekjertlene hos melkeproduserende dyr opptil tre til fem dager etter nedkomst. Råmelk er rik på antistoffer og mineraler og kommer før produksjonen av rå melk.
Produkter framstilt med råmelk skal merkes «framstilt av råmelk».
Se informasjon om risikoen ved bruk av rå melk.
Regelverk
Forskr om hygieneregler, animalske næringsmidler
Artikkel 3
Alminnelige forpliktelser
Kilde: Lovdata.no
Forskr om hygieneregler, animalske næringsmidler
-
1. I tillegg til kravene i direktiv 2000/13/EF, skal merkingen, bortsett fra i tilfellene nevnt i artikkel 13 nr. 4 og 5 i nevnte direktiv, tydelig inneholde: -
a. når det gjelder rå melk beregnet på direkte konsum, ordene «rå melk», -
b. når det gjelder produkter framstilt med rå melk, og der framstillingsprosessen ikke omfatter noen varmebehandling eller annen fysisk eller kjemisk behandling, ordene «framstilt av rå melk», -
c. når det gjelder råmelk, ordet «råmelk», -
d. når det gjelder produkter framstilt med råmelk, ordene «framstilt av råmelk».
-
-
2. Kravene i nr. 1 gjelder produkter bestemt for detaljhandel. Begrepet «merking» omfatter enhver form for emballasje, dokument, oppslag, etikett, hylse eller krage som følger med eller viser til slike produkter.
Kilde: Lovdata.no