Dette er de mest kjente muggsoppgiftene
Det er identifisert mer enn 300 muggsoppgifter. Her er de mest kjente muggsoppgiftene.
Patulin
Forekommer i soppbefengte epler i og omkring områder med råttent vev. Epler av dårlig kvalitet skal derfor ikke brukes til eplemost, eplesaft eller lignende. Patulin kan hemme immunforsvaret og skade arvestoffet (DNA).
Aflatoksiner
Kan forekomme i matvarer som nøtter, importert korn, mais, krydder og melk. Aflatoksiner kan være kreftfremkallende og kan skade genene. Det er ikke satt noen nedre grense for innhold som ikke kan innebære en helsefare. Aflatoksiner gir normalt ikke akutt forgiftning. For å beskytte folkehelsen og for å unngå for høyt inntak over tid, er det er derfor satt grenseverdier for å begrense innholdet i matvarer så mye som mulig.
Er det mulig å se eller smake om nøtter inneholder aflatoksiner?
Ochratoksin A (OTA)
Forekommer i korn, kaffebønner, kakao, vin, øl, druesaft og mange tørkede frukter (blant annet rosiner). Høyt inntak over tid kan virke nedsettende på immumforsvaret, være skadelig for nyrene og kreftfremkallende.
Fusariumtoksiner
Kan forekomme i kornprodukter, spesielt hvete og mais. Det finnes flere forskjellige mykotoksiner, som har varierende giftighetsgrad, i denne gruppen.