Fakta om muggsoppgifter

Fuktighet og temperatur er de viktigste faktorer for soppdannelse. Det finnes mange ulike sopparter som angriper næringsmidler, men ikke alle produserer giftstoffer.

Publisert

For å kunne redusere utviklingen av muggsoppgifter er det nødvendig at dyrknings-, innhøstings-, lagrings- og produksjonsmetodene stadig forbedres. Myndighetene fører tilsyn på kvalitet på korn som brukes til mat og dyrefôr, for å sikre at muggsoppgifter ikke forekommer i mengder som kan skade folke- og dyrehelse. Andre spesielt utsatte matvarer, som nøtter og fiken, blir også kontrollert. Fra tid til annen trekkes produkter tilbake fra markedet fordi det påvises for høye mengder soppgifter.

Det er fastsatt flere grenseverdier for mykotoksiner i næringsmidler. Det er forbudt å blande produkter som overholder grenseverdiene med produkter som ikke overholder grenseverdiene. EU har innført lavere grenseverdier på produkter beregnet til spedbarn og småbarn. Grunnen til dette er at barn er mer utsatt for toksinene både på grunn av en høyere toksisk virkning, og det forhold at barn ofte vil kunne ha et høyere inntak relatert til kroppsvekt.