Dette menes med prosessfremkalte stoffer
Når mat produseres og tilberedes – enten det er i industrien, på restauranter eller hjemme på kjøkkenet – kan det dannes såkalte prosessframkalte forurensninger.
Disse forurensningene oppstår ved kjemiske endringer i stoffene som allerede er i maten, som regel som en følge av ulike typer varmebehandling. Eksempler på prosesser som kan gi prosessframkalte forurensninger er
- røyking
- tørking
- grilling
- fritering
- fermentering
- syrehydrolyse
Stoffene som dannes kan være helseskadelige, og det er derfor ønskelig å begrense mengden av dem i mat så mye som mulig.
De mest kjente prosessfremkalte stoffene
Noen av de mest kjente prosessfremkalte stoffene er akrylamid, furan, PAH, HA og 3-MCPD.
- Polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) og heterosykliske aromatiske aminer (HA) dannes ved steking og grilling av mat.
- Akrylamid dannes i stivelsesrike matvarer under tilberedning ved temperaturer over 120 ºC, når man baker, steker eller griller.
- Furan dannes ved oppvarming av mat ved hermetisering og gjenfinnes derfor i mange forskjellige næringsmidler på hermetikk og glass.
Ved å spise en balansert og variert kost, med mye frukt og grønnsaker, kan du begrense hvor mye du får i deg av disse stoffene.
Mattilsynet kartlegger forekomsten, utvikler regelverk og fører tilsyn på dette området.