PAH i røykte kjøtt- og fiskeprodukter 2016 – 2017
NIFES (nå HI) har, på oppdrag fra Mattilsynet, undersøkt nivåene av PAH i norske røykte kjøtt- og fiskeprodukter, og funnet at noen få produkter overskrider de gjeldende grenseverdiene for to PAH-forbindelser
- Hva ble undersøkt?
Røykte kjøtt- og fiskeprodukter. Det ble analysert 43 prøver av røykt kjøtt og 27 prøver av røykt fisk.
- Tidsrom
- Høsten 2016 – våren 2017
- Hva lette vi etter?
Polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH)
- Hva fant vi?
De aller fleste av de undersøkte produktene inneholdt PAH-verdier under grenseverdiene.
- 20 av 70 produkter hadde målbare nivåer av PAH
- Fire av kjøttproduktene, ingen av fiskeproduktene, hadde konsentrasjoner over de gjeldende grenseverdiene for benzo(a)pyren og sum PAH4.
- De to kjøttproduktene med høyest nivå hadde konsentrasjoner på 130 og 140 μg/kg våtvekt, og begge disse var såkalt badsturøykte produkter.
- Fil
- Rapport_PAH i røykte kjøtt- og fiskeprodukter 2016 - 2017 (PDF)