Maten i Norge er stort sett trygg og få blir syke av maten de spiser. Den gode statusen for norskprodusert mat er et resultat av flere forhold.
Selv om mattryggheten er god, forekommer det utbrudd med matbåren sykdom i befolkningen. I 2022 var importerte matvarer mistenkt smittekilde i over halvparten av utbruddene med nasjonal utbredelse* som Mattilsynet og Folkehelseinstituttet etterforsket. Vi fortsetter derfor vår dialog, veiledning og tilsyn med næringer og enkeltvirksomheter som importerer varer.
For næringsmiddelprodusenter veileder vi om regelverkskrav som er viktige å følge for å produsere trygg mat, og vi fører risikobasert tilsyn, der vi legger spesielt vekt på de som produserer spiseferdige næringsmidler.
Syk av maten
Mage-tarmbakterier smitter gjerne gjennom mat, drikke eller kontakt med dyr, men når man oppdager utbruddet, er smittekilden ofte ukjent. For å finne smittekilden, samarbeider Mattilsynet tett med Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og landets kommuneoverleger. Pasienter intervjues med et omfattende spørreskjema for å kartlegge mulige fellesnevnere.
I 2022 har vi i tillegg til flere lokalt begrensede utbrudd hatt store nasjonale matbårne utbrudd, hvor importerte matvarer har vært den mest sannsynlige smittekilden.
I ett av de nasjonale utbruddene ble 18 personer syke med Salmonella typhimurium. Utbruddet ble knyttet til vannmelon. Salmonella er tidligere funnet i ulike typer melon og har gitt mange utbrudd i andre land. Melon vokser på bakken i land med varmt klima. Bakterier vokser svært godt i melonkjøtt, som har høyt innhold av sukker og vann og mer nøytral pH enn mye annen frukt. Dersom det er sår gjennom skallet kan bakterier komme inn i fruktkjøttet, vokse og bli svært mange. Bakterier kan også komme inn i fruktkjøttet fra skallet når du deler opp melonen. På bakgrunn av utbruddet har Mattilsynet gitt råd og veiledning til virksomheter og forbrukere når det gjelder trygg håndtering av meloner.
Vinteren 2021/2022 var 16 personer syke med Salmonella blockley. En uvanlig stor andel av pasientene ble innlagt på sykehus. Salmonella blockley gir ikke mer alvorlig sykdom enn andre salmonellavarianter, så den høye andelen innleggelser tyder på at bakteriene først ble oppdaget hos pasienter på sykehus. De med mildere symptomer, oppsøkte ikke lege eller sykehus. Flere ulike grønnsaker og salater ble undersøkt og sporet bakover i kjeden, uten at man kunne konkludere spesifikt med hva smittekilden var. Salmonella blockley er sjelden i Europa, men er tidligere påvist som enkelttilfeller i Norge.
Senhøsten 2022 fikk 72 personer bosatt over hele landet, påvist mage-tarmbakterien Salmonella agona. Dette er et uvanlig stort utbrudd i norsk målestokk. Alle ble syke i løpet av en kort periode, fra slutten av oktober til begynnelsen av desember. Det ble også meldt om tilfeller med samme utbruddsstamme i Sverige og Nederland i samme periode. Det kan være vanskelig å finne kilden i slike utbrudd, fordi matvaren er spist opp eller kastet innen man får intervjuet pasientene. Denne gangen pekte imidlertid agurk fra en spansk leverandør seg ut som sannsynlig smittekilde.
Agurk har også tidligere vært mistenkt som kilden til to store salmonellautbrudd med Salmonella agona i England og USA. Som en oppfølging av dette inkluderer Mattilsynet agurk i overvåkingsprogrammet for smittestoffer i vegetabiler i 2023.
Listeria monocytogenes i sjømat
Matvarer med lang holdbarhetstid som spises uten varmebehandling, er risikoprodukter når det gjelder Listeria monocytogenes. I 2021-2022 gjennomførte vi en tilsynskampanje rettet mot produsenter av røkelaks og gravlaks. Vi undersøkte produsentenes rutiner for å sikre trygge produkter, prøvetaking av råvare, ferdigprodukt og miljø, samt deres egne tiltak ved utilfredsstillende resultater. Av 43 reviderte virksomheter ble 20 pålagt å etablere eller utbedre rutiner for prøvetaking av råvare, miljø og produktprøver. Flere av virksomhetene ble også pålagt å utbedre rutiner for å håndtere funn av Listeria.
En tilsynskampanje rettet mot lakseslakterier i 2021, viste også at det er viktig at alle ledd i produksjonskjeden kontinuerlig overvåker Listeria, og har effektive hygienetiltak. Dersom Listeria får utvikle seg, kan produktene medføre en alvorlig helserisiko for utsatte konsumenter.
I 2022 ble det for første gang registrert et listerioseutbrudd i Norge, hvor røkt laks var antatt smittekilde. I dette listerioseutbruddet avdekket Folkehelseinstituttet smitte hos fem pasienter i perioden februar til oktober 2022. Prøvene viste bakterier med lik genetisk profil.
På bakgrunn av pasientintervjuer ble røkt laks fra en norsk produsent mistenkt som kilde til utbruddet. Under utbruddsetterforskningen ble utbruddsbakterien funnet i lav konsentrasjon i et produkt fra denne produsenten. Prøven var tatt ut i forbindelse med Mattilsynets overvåkningsprogram for spiseferdige produkter i 2022.
Smilefjestilsyn
For å sikre forbrukere god informasjon om de hygieniske forholdene ved et spisested, ble smilefjesordningen innført i 2016. Om lag 8000 restauranter og kaféer er omfattet av ordningen. I 2022 gjennomførte Mattilsynet 7600 smilefjestilsyn. Det ble prioritert tilsyn med nystartede virksomheter, og virksomheter hvor det tidligere har vært avdekket avvik. Antallet tilsyn er på forventet nivå, men vi har ikke klart å hente inn etterslepet fra årene med pandemi.
Etter syv års drift av smilefjesordningen, er Mattilsynets vurdering at den har ført til bedre hygieneforhold, raskere retting av påpekte avvik og bedre standard på rutiner og ledelse i serveringsbransjen. Resultatene fra 2022 var at 85 prosent av virksomhetene fikk karakteren smil, mens 13 prosent fikk strekmunn. Dette er på tilsvarende nivå som før pandemitiltakene. Andelen som får sur munn, og som i mange tilfeller innebærer at restauranten må stenge til avvikene er utbedret, har helt siden 2019 vært lav, det vil si i overkant av én prosent.
Oppdatert kunnskap om tang og tare
Mattilsynet har i 2020-2022 sammen med mattilsynene i Danmark, Island, Færøyene og Sverige, deltatt i et prosjekt finansiert av Nordisk Ministerråd. Formålet var å utvikle en felles nordisk tilnærming til risikohåndtering av mattrygghet i tang og tare til bruk i regelverksutvikling i EU og Codex, og som bakgrunn for veiledningsmateriell i landene.
Prosjektet er nå avsluttet med en rapport som inneholder oppdatert kunnskap om mattrygghet i tang og tare, med spesiell vekt på nordiske forhold. Den beskriver blant annet eksisterende produksjon og risikohåndtering, hvilke nordiske arter som er relevante til bruk som mat, deres ny mat-status og analysedata for tungmetaller og jod.
Rapportens innhold samsvarer i stor grad med ekspertrapporten fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) som ble publisert høsten 2022, hvor Mattilsynet også deltok. Begge disse rapportene gir et godt grunnlag for Mattilsynets videre arbeid med å lage veiledningsmateriell for både næringen og tilsynet.
Nordisk rapport om mattrygghet i tang og tare 2023
Ny legemiddelforordning og medisinfôrforordning
Legemiddelforordningen (Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/6) og medisinfôrforordningen (Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/4) er gjennomført i norsk rett og tatt inn i EØS-avtalen. Mattilsynet har bidratt til implementering og veiledning av næringen og brukere av medisinfôr og legemidler til dyr. Formålet med de to forordningene er å lage tydelige regler om bruk av veterinære legemidler, øke tilgjengeligheten av veterinære legemidler, og styrke arbeidet mot antimikrobiell resistens.
Det er viktig å kjenne kjemien i maten
I de fleste tilfellene er nivåene på uønskede stoffer i maten lave og under grenseverdiene, men noen ganger kan de være til stede i mengder som kan være helseskadelig for oss. Det er i ytterst få tilfeller snakk om akutte skadelige effekter, men heller såkalte langtidseffekter. Eksponering over lang tid kan gi helseskader som kreft, eller påvirke immunsystemet.
undefinedMATEN VÅR BESTÅR AV MYE KJEMI Mesteparten har en viktig rolle, for eksempel vann, tilsetningsstoffer, vitaminer og andre næringsstoffer. Noen stoffer kan også være helseskadelige for oss. Det kan være stoffer som er naturlig til stede (som plantegifter og mykotoksiner), stoffer som kommer inn i maten fra miljøet eller stoffer som dannes under produksjonen av maten. |
Vi kontrollerer og kartlegger derfor årlig utvalgte mat- og drikkevarer for miljøgifter, legemiddelrester, plantevernmiddelrester og plantetoksiner. Her undersøker vi om grenseverdiene overholdes.
Det er generelt få funn over de gjeldende grenseverdiene. Prøvetaking av importert fisk og sjømat er rettet mot varer som vi av erfaring vet kan utgjøre en risiko. Vi analyserer også stoffer hvor det ikke er satt grenseverdier. Dette kan være stoffer hvor det er behov for mer kunnskap for å kunne si noe om helserisikoen ved inntak fra maten, eller for å kunne fastsette grenseverdier.
For noen miljøgifter vet vi at eksponeringen i dag er høyere enn tålegrensene som er satt for dem. Tålegrensen er den mengden man kan få i seg daglig eller ukentlig gjennom hele livet uten å risikere helseskader. Perfluoralkylstoffer (PFAS) og dioksiner er eksempler på stoffer hvor vi gjennom maten kan få i oss mer enn tålegrensene. På grunn av ny kunnskap om negative helseeffekter ved inntak av dioksiner og dioksinlignende PCB ble tålegrensen senket i 2018. I 2022 konkluderte Vitenskapskomiteen for mattrygghet og miljø (VKM) at inntaket i den norske befolkningen var over tålegrensen slik som i resten av Europa.
Fisk er en viktig bidragsyter til inntaket av PFAS, dioksiner og dioksinlignende polyfluorerte bifenyler (PCB). Med bakgrunn i den nye kunnskapen om disse stoffene, så vi behov for en oppdatert nytte- og risikovurdering av fisk fra VKM. Rapporten som kom i 2022, konkluderte med at helsefordelene av å øke inntaket av fisk opp til to–tre middager i uken, oppveier risikoen for negative helseeffekter av å få i seg miljøgifter fra fisk.
Det er ikke alltid nok å sette grenseverdier for miljøgifter, prosessframkalte stoffer eller lignende i maten. Det kan være behov for å gi anbefalinger eller advarsler for sårbare grupper. Basert på egne analyser av plantetoksin (pyrrolizidinalkaloider), har vi for eksempel nylig anbefalt å begrense inntaket av urtete. Anbefalingen gjelder særlig gravide og ammende. Ny kunnskap kan også gjøre at eksisterende grenseverdier ikke er beskyttende nok. Dette er tilfelle for bruk av sulfitter som tilsetningsstoff. EFSAs re-evaluering av sulfitter viser at et høyt inntak gjennom mat og drikke kan være et problem for enkelte forbrukere. Mattilsynet gikk derfor ut med en anbefaling om at tørket frukt, som rosiner og aprikoser, som inneholder sulfitt, ikke gis til små barn. Rosiner som var dyrket i land utenfor EØS var i 2022 produktet hvor det ble påvist flest plantevernmidler i samme enkeltprøve. I en prøve rosiner fra Tyrkia, der det også var en overskridelse av maximum residue limit (grenseverdi), ble det påvist 20 ulike plantevernmidler. Det var totalt syv prøver av rosiner der det ble vurdert å være overskridelser av grenseverdier. Seks av disse prøvene med overskridelser ble også vurdert å kunne medføre akutt helsefare for forbruker.
Det vil fortsatt være viktig å kontrollere og kartlegge innholdet av stoffer i maten. Det er kommet flere krav i EU-regelverk om kontroll av innholdet av miljøgifter og plantetoksiner i maten. Vi vil bruke risikorangereringen av fremmedstoffer i mat som VKM publiserte i fjor, som kunnskapsgrunnlag for å vurdere hvilke matvarer og drikke som er mest aktuelt å overvåke i tiden fremover.
Resultater fra Mattilsynets kontroll og kartlegging gir oss viktig kunnskapsgrunnlag og bidrar til at norske data er en del av grunnlaget for regelverksutviklingen i EØS.
Atomberedskapen og krigen i Ukraina
Krigen i Ukraina fikk konsekvenser for atomberedskapen i Norge da det blant annet ble bombet rundt kjernekraftverket i Zaporizjzja. Det ble satt stab i Kriseutvalget for atomberedskap. Dette ble fulgt opp i tett samarbeid med medlemmene av utvalget. Oppgaver som var planlagt i strategien for håndtering av radioaktivitet i næringsmidler ble fremskyndet. Hjemmelsforskrift med høyeste grenseverdier for radioaktive stoffer ved en utslippssituasjon ble sendt på høring og fastsatt. Forskriften sikrer rask iverksettelse, og åpenhet om hvilke nivå som vil gjelde nasjonalt. Planer for relevante tiltak og prøvetaking av mat i landbruksnæringen har blitt samkjørt både med næring, myndigheter og rådgivere til Kriseutvalget for atomberedskap. Varsling til næringene har vært gjennomgått og testet, også som innkalling til gjentagende informasjonsmøter gjennom våren og høsten. I tillegg er det utarbeidet nytt veiledningsmateriell til virksomheter og forbrukere.
* Folkehelseinstituttet publiserer årlig statistikk over meldte utbrudd i sin årsrapport for utbrudd av smittsomme sykdommer og årsrapport for overvåking av infeksjonssykdommer som smitter fra mat, vann og dyr. Tall for 2022 publiseres i løpet av 2023.