4. Internkontroll og HACCP
Når du produserer mat er det viktig at ingen blir syke av maten. Det er ditt ansvar at maten er trygg.
Derfor må du ha gode rutiner og kontroll med produksjonen helt fra du starter med råvarene til du har et ferdig produkt.
Internkontroll
Internkontroll er et verktøy som hjelper matvirksomheter å følge regelverket i det daglige. Internkontroll er en samling av skriftlige og muntlige rutiner som skal gjelde for virksomheten, og skal tilpasses den driften.
Hensikten med internkontroll er at
- alle som jobber i bedriften, vet hva de skal gjøre
- det er lettere å oppdage og håndtere feil tidlig
- det er lettere å lære opp nyansatte
- du blir sikrere på at maten du produserer er trygg å spise
Internkontroll kan bety at du enkelte ganger også bør kontrollere og registrere for å være sikker på at viktige funksjoner blir som avtalt.
Internkontrollen inneholder praktiske rutiner for hvordan du passer på grunnleggende krav i regelverket som er viktige for å sikre trygg mat. Dette kaller vi grunnforutsetninger. Dette gjelder blant annet rutiner for å sikre at matvarer blir oppbevart ved riktig temperatur, renhold, orden, skadedyrkontroll og hvordan dere sikrer dere at matvarene er riktig merket.
Det skal også være rutiner for hvordan feil og avvik skal håndteres, og hvordan du registrerer hva du har gjort for å rette opp slike feil.
Les mer på våre sider om Internkontroll