6. Ny mat
“Ny mat" er næringsmidler som ikke i vesentlig grad har blitt brukt til konsum hos mennesker i Norge eller de andre EØS-landene (inkluderer EU) før 15. mai 1997. Ny mat-forskriften krever at ny mat skal være forhåndsgodkjent før omsetning.
Hvis man etter å ha vurdert tilgjengelig informasjon er usikker, kan man kontakte medlemslandet hvor man først har til hensikt å omsette næringsmiddelet. Man må skaffe den informasjonen som er nødvendig for at medlemslandet kan avgjøre ny mat-status. I Norge er det Mattilsynet som er ansvarlig myndighet for å avgjøre ny mat-status ved formelle forespørsler etter konsultasjonsprosessen (se ny mat-forskriften § 2).
Visse arter eller produkter av tang og tare til bruk i næringsmidler kan være forbudt å omsette innenfor EØS ifølge reglene i ny mat-forskriften. For å kunne omsette arter eller produkter der arten har uavklart ny mat status, må det først bevises at disse ikke er ny mat. Du kan ikke bruke disse i mat før dette er avklart. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal kontrollere om næringsmiddelet som de har til hensikt å bringe i omsetning, omfattes av ny mat-forskriften.
Noen arter av tang og tare er ikke ny mat, mens for andre er ikke status blitt bestemt.
Dagens ny mat-status på en art eller et produkt kan sjekkes i EUs ny mat-katalog, som stadig oppdateres. Denne er ikke utfyllende, da alle mulige arter eller produkter er ikke diskutert under ny mat-regelverket. Godkjente nye næringsmidler finnes i unionslisten som er inkludert i ny mat-forskriften.
Produkter som ikke oppfyller alle krav i norsk regelverk, ikke-konforme varer, kan likevel eksporteres til land utenfor EU/EØS dersom mottakerlandet tillater omsetning av disse. Produkter som er omfattet av ny mat-regelverket men som ikke er godkjent i EU/EØS, kan være eksempel på slike.
Se Ny mat